NY ME STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME.  (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)
NY ME STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME. (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)

ME-legene får to millioner til videre forskning

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker videre forskning fra de to Haukelands-legene som sto bak ME-gjennombruddet i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge påviste tidligere i høst en sterk effekt av kreftmedisinen Rituximab mot sykdommen ME. Resultatene av forskningen vakte oppsikt verden over.

Les mer: Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker

Også i Helsedepartementet, som nå åpner statens lommebok for de to legene.

– Dette er et arbeid de har gjort utenom jobben sin på Haukeland universitetssykehus. Vi ønsker å få forskningen videreført i en litt større sammenheng, og for å få til det har vi bevilget de to millionene. Helse Vest vil også bruke penger for å fortsette denne forskningen, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV 2.

Utvider forskningen

De to millionene er øremerket forskningen som de to legene selv har bedt om å få gjennomføre på flere pasienter. Selv om mange har fått håp om en medisin som virker, understreker legene at det må forskes mer for å være sikker på effekten.

– Jeg er veldig stolt av det arbeidet de har gjort. De understreker selv at de ikke har alle svarene ennå, derfor synes vi det er riktig å gå inn med støtte for å sikre en bredere forskning på kreftmedisinens effekt, sier helseministeren.

Les alt om ME-gjennombruddet her:

574168

Nytt kompetansesenter

Strøm-Erichsen kunne også i dag offentliggjøre hvor det nye nasjonale kompetansesenteret for ME skal ligge. Det blir en del av Oslo universitetssykehus.

– Dette er et viktig kompetansesenter å få opp. Det er mange som er rammet av denne sykdommen, og derfor er det viktig å samle kunnskap om hvordan man skal behandle de forskjellige pasientene. Til nå har man heller ikke visst hva slags behandling som faktisk virker, sier Strøm-Erichsen.

Hun mener det er viktig å være nøktern i det videre arbeidet med ME.

– Det gir håp at forskerne i Bergen oppdaget at kreftmedisinen virker på en del pasienter. Nå settes det i gang med en større studie, så får vi enda tydeligere svar på hvordan denne medisinen virker på pasientene.