Ærøfergen grunnstøtt (Foto: TV 2 Danmark)
Ærøfergen grunnstøtt (Foto: TV 2 Danmark)

Passasjerferje med 148 om bord grunnstøtte i stormen

148 mennesker måtte overnatte i en ferge som kjørte seg fast i en sandbanke under stormen i Danmark søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare Norge som har vært plaget av sterk vind og storm i løpet av helgen. I Danmark har man også merket uværet og søndag kjørte fergen mellom Svendborg og Ærø seg fast på en sandbanke.

Det lyktes ikke å få fergen løs søndag, så 148 personer ble tvunget til å overnatte rundt om i ferjas kafeteria.

Held
  Møller (Foto: TV 2 Danmark)
Held Møller (Foto: TV 2 Danmark)

Trukket fri

Det var søndag klokken 17 at Ærø-fergen kjørte seg fast på sandbanken.

Mandag formiddag forventer rederiet at vannstanden er blitt såpass høy at fergen kommer klar.

I tillegg er det satt inn slepebåter som skal hjelpe havaristen klar av grunnen.

– Vi kan se at vannet er begynt å stige og regner med å få trukket fergen løs ganske raskt, sier Keld Møller, direktør i Ærøfergene, til TV 2 Danmark.

Klokken 10.30 mandag formiddag opplyser ferjeselskapet til TV 2 Danmark at Ærøfergen er trukket av sandbanken og seiler for egen maskin.

Den forventes å ankomme Rudkøbing havn klokken 11 mandag.

Ærøfergen overnatting (Foto: TV 2 Danmark)
Ærøfergen overnatting (Foto: TV 2 Danmark)

Overnattet i kafeteriaen

For de 141 passasjerene og mannskapet på sju har natten til mandag gått greit, til tross for at fergen ikke er utstyrt med muligheter for overnatting i form av lugarer.

– Folk begynner å bli utålmodige og vil gjerne hjem, det har vært en lang natt, sier passasjer Jill Boas, til TV 2 Danmark mandag morgen.

Hun forteller at folk har fått tiden til å gå med å sove, snakke, lese, spille dataspill og se dvd-filmer på bærbare PC-er.

Selv har hun kun sovet en halv time i natt.

Ærøfergen (Foto: TV 2 Danmark)
Ærøfergen (Foto: TV 2 Danmark)

Ingen hull

Møller sier at vannstanden i ferjeleia søndag var ekstrem lav og at det var derfor den grunnstøtte.

Han oppfordrer nå det offentlige til å grave ferjeleia dypere og bredere slik at en slipper slike hendelser i fremtiden.

Ferjeselskapet opplyser at det er ingen tegn til hull i skroget, fergen har ikke tatt inn vann, samt at det heller ikke er tegn til noen oljelekkasjer i forbindelse med havariet.

De har forståelse for passasjerenes utålmodighet, men ønsker ikke å evakuere.

– Det er jo alltid et irritasjonsmoment at folk må vente, men sikkerheten kommer først. Vi ønsker ikke å evakuere når vi vet at fergen vil seile videre når bare vannstanden blir høy nok, sier ferjedirektør Møller.

Slapp billig fra uværet

Danmark opplevde i helgen vind som nærmet seg orkan styrke i deler av landet. Men ødeleggelsene ble mindre enn fryktet, melder NTB.

Dusinvis av trær har veltet og enkelte hus mistet taket, men danskene kunne mandag morgen likevel glede seg over at de hadde sluppet billig fra uværet.

Det var Nord-Jylland og deler av Sjælland som ble hardest rammet. Her måtte redningstjenesten rykke ut flest ganger, men det handlet stort sett om å hindre at bilister kjørte inn i trær som hadde veltet over veien.

Flere bruer stengt

Vinden har også gått hardt utover juletrær og julepynt i gågater som var satt opp i forbindelse med at det var første søndag i advent.

I tillegg førte uværet til store trafikkproblemer ettersom både Øresundsbroen, Storebæltsbroen og Vejlefjordbroen var stengt i timevis fordi vindstyrken var på over 25 m/s, som er grensen for at bruene kan være åpne.

Traff Polen også

Også i Polen har uværet satt sine spor. 380.000 mennesker nord i landet er rammet av strømbrudd, og minst fem mennesker er kommet til skade.

Fire av dem satt i biler som ble rammet av trær som veltet, mens den femte ble rammet av et stillas som veltet.