helikopter-sakte-F - Har brukt fire år på å velge redningshelikopter

En prosjektgruppe opprettet av regjeringen i 2007 har hittil brukt 112 millioner kroner – men har ennå ikke klart å bli enig om hvilken helikoptertype som skal erstatte dagens redningshelikoptere.

På Sola utenfor Stavanger sitter hovedparten av 32 heltidsansatte som i 2007 fikk ansvaret for hele anskaffelsesprosessen. Likevel er det ennå ikke bestilt ett eneste nytt redningshelikopter, skriver Aftenposten.

De velkjente Sea King-helikoptrene er for lengst modne for utskiftning, men kan ha vært i luften i nærmere 50 år før de 16 arvtakerne kommer på plass.

Kostnadsrammen er på 16,8 milliarder kroner, men anbudsrunden er fremdeles ikke kommet i gang. Fremdeles er det helt i det blå når nye helikoptre kommer på plass.

– Vi har kommet i en situasjon hvor vi gambler med livet til nødstedte som fremdeles må akseptere at redningstjenesten bruker gamle helikoptre som går sakte, sier tidligere helikopterpilot Per Gram, som i 2003 var en del av et utvalg som leverte en innstilling om behovet for nye helikoptre.

Nå konstaterer han at det hele har endt opp i en byråkratisk suppe og i en prosess som har blitt ufattelig dyr. Blant annet er det blitt brukt 75 millioner kroner bare på konsulenter som attpåtil har gjennomgått hele prosjektet to ganger.

Noe av problemet i forbindelse med valg av nye redningshelikoptere ligger i at både Forsvaret, helsesektoren og justisdepartementet alle har forskjellige behov som må forenes i valg av nytt redningshelikopter.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet erkjenner at arbeidet både er krevende og dyrt, men mener det er nødvendig. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2