ny1-storm-ras-stengt-F - Bergensbanen sperret av ras

Bergensbanen er sperret av et stort jord- og steinras ved Myrdal stasjon, mens deler av Sørlandsbanen er stengt på grunn av uvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store mengder leire, jord og stein dekker jernbanesporet ved Myrdal stasjon etter at det gikk et ras rundt klokken 15.40, melder NRK. Bergensbanen er stengt som følge av dette.

– Togene fra Bergen snur nå på Voss, mens togene fra Oslo snur på Ål. Vi vet ikke når sporet kan åpnes igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB til NTB. Ifølge Jernbaneverket hadde raset solide dimensjoner.

– Jord- og steinmassene har lagt seg i 3 meters høyde over jernbanesporet. Vi vet foreløpig ikke hvor bredt raset er, sier informasjonsrådgiver Ragnhild Aagesen i Jernbaneverket til NTB.

Det skal ikke ha vært verken tog eller mennesker i området da raset gikk, men det tok med seg et snøoverbygg ved vognhallen. Raset ble oppdaget av en stasjonsmedarbeider på Myrdal. Ifølge Aagesen er det for tidlig å si hvor lang tid det vil ta å rydde sporet, men omfanget gjør at det kan ta flere dager.

– Dessuten må geologer tilkalles for å vurdere situasjonen, blant annet faren for flere ras, sier hun. Aagesen antar at raset skyldes uværet som herjer.

Uværet har også ført til problemer på Sørlandsbanen. Togene er innstilt mellom Kristiansand og Stavanger og mellom Nærbø og Egersund på Jærbanen.

– Det har kommet sjøsprøyt på skinnene. Det fører til et saltlag som gir signalfeil. De gir falske meldinger om tog på sporet, sier Aagesen, som antar at feilen ikke vil kunne bli løst før uværet er over.

NSB jobbet søndag ettermiddag med å skaffe alternativ transport til de berørte. (©NTB)