Ambulanser og brannvesen er tilstede ved Stapnes. I bakgrunnen Sea King helikopteret som gjør overflatesøk. (Foto: Gunnar Kvassheim/Dalane Tidende)
Ambulanser og brannvesen er tilstede ved Stapnes. I bakgrunnen Sea King helikopteret som gjør overflatesøk. (Foto: Gunnar Kvassheim/Dalane Tidende)

Filmteam i sjokk etter at kolleger ble skylt på havet

Kriseteam bistår de som deltar i innspillingen av den stjernespekkede filmen «Skumringslandet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to savnede som ble skylt på havet ved Stapnes utenfor Egersund søndag ettermiddag, tilhører et filmcrew som jobber med produksjonen «Skumringslandet», melder Stavanger Aftenblad.

Samlet i Sokndal

Filminnspillingen har foregått siden august, og på rollelisten står blant annet Sverre Anker Ousdal, Jørgen Langhelle, danske Kim Bodnia og skotske Ewen Bremner. Sistnevnte har spilt i storfilmer som «Black Hawk Down», «Trainspotting» og «Pearl Harbour».

Filmteamet skal være samlet med et kriseteam i Sokndal, der store deler av filmen spilles inn.

Skuespilleren Sverre Anker Ousdal på ett av de offisielle bildene
  fra filmproduksjonen.
Skuespilleren Sverre Anker Ousdal på ett av de offisielle bildene fra filmproduksjonen.
– Dette er en forferdelig ulykke. Etter hvert som det blir kjent at de involverte arbeidet med «Skumringslandet» setter den forferdelige hendelsen sterkt preg på folk i kommunen, sier Sokndals-ordfører Trond Arne Pedersen til Dalane TIdende.

Fotografen berget seg

Det var ved 14.30-tiden at politiet fikk melding om at tre personer ble skylt på havet rundt én mil sør for Egersund.

– Én av dem har kommet seg opp ved egen hjelp, mens to fortsatt er savnet, opplyste vakthavende redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

De var i Stapnes for å gjøre filmopptak under de ekstreme værforholdene, og det var fotografen som klarte å komme seg på land og deretter varslet om ulykken.

Avsluttet søk

Like etter klokken 17 er også søket etter de to savnede i ferd med å avsluttes, uten at man har gjort noe funn, opplyser operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Den danske skuespilleren Kim Bodnia spiller sjefen i landsbyen.
Den danske skuespilleren Kim Bodnia spiller sjefen i landsbyen.
Ut fra rådende værforhold er strandsøk foreløpig ikke mulig, og dykkere fra brannvesenet kunne ikke gå i sjøen mens det fortsatt var dagslys.

Den øvrige redningsaksjonen ble avsluttet like før klokken 17.30. Mannskaper fra politi, brannvesen og ambulanse ble trukket tilbake.

Men selv etter at det ble mørkt, fortsatte overflatesøk fra helikopter og redningsskøyte.

Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge er bølgene i området opp til 20 meter høye, og dette gjør det svært vanskelig å lete etter de to savnede som er fra Oslo og Kvinesdal.

– Vi kan ikke sette inn frivillige i søk, av hensyn til deres sikkerhet. Men ellers fortsetter vi søket med de ressurser vi har. Det er selvsagt vanskeligere når det er mørkt, men vi fortsetter. Særlig helikoptersøk er til stor nytte, sier Bang-Andersen, sier pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB.

Pårørende varslet

Litt etter klokken 19 opplyser politiet at Hovedredningssentralen avsluttet søket klokken 18:32, uten at de savnede var funnet.

– Pårørende til de savnede er varslet, de to savnede er begge menn, henholdsvis 25 og 27 år. Begge var en del av et filmteam som holder på med filminnspilling i Sokndal, bekrefter operasjonsleder Henning Andersen.

Politiet opplyser at det søndag kveld gjøres forberedelser til strandsøk mandag morgen.