LETER ETTER SAVNEDE SJØMENN: Prins William er co pilot på et av redningshelikopterene som leter etter fem savnede sjømenn utenfor kysten av Wales. Tre skal være reddet så langt. (Foto: Reuters/Ap/Montasje)
LETER ETTER SAVNEDE SJØMENN: Prins William er co pilot på et av redningshelikopterene som leter etter fem savnede sjømenn utenfor kysten av Wales. Tre skal være reddet så langt. (Foto: Reuters/Ap/Montasje)

Prins William deltar i leteaksjon etter savnede sjømenn

Fem sjøfolk fryktes omkommet etter at skipet de var om bord i forliste utenfor kysten av Wales. Britiske prins William deltar i letingen etter de savnede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske kystvakten og flere andre helikoptre, det ene med prins William ved spakene, søkte søndag etter overlevende i sjøen etter at lasteskipet Swanland brakk i to og deretter sank i de høye bølgene. Det var dårlig vær med sterk storm og grov sjø da skipet sendte ut nødsignal ved 3-tiden natt til søndag.

Tre av mannskapet er reddet opp av vannet i live, opplyser en talsmann for kystvakten. De to ble funnet i sjøen mens de klamret seg til en livbåt. To av dem skal være fraktet til sykehuset i Bangor, mens tilstanden til den tredje er ukjent, ifølge BBC.

RAF Valley, prinsens redningsenhet, har bekreftet overfor BBC at det var prins Williams helikopter som hentet opp to av sjømennene. Totalt er det fire helikopter som deltar i søket.

LES OGSÅ: Prins William skal pakke nødhjelp fra Danmark

Det 265 fot store skipet var lastet med 3.000 tonn kalkstein. Mannskapet om bord på skipet skal være russiske. Skipet eies av en britisk rederi, men er registret på Cook Island.

En livbåt er funnet nær Beardsy, men var tom.

Vanskelige forhold

Temperaturen i havet er på denne tiden mellom 14 og 15 grader. Letemannskapene er bekymret for mennene som er savnet.

– Vi er svært bekymret for sikkerheten til de savnede mennene, sier Jim Green til BBC.

Noen av de russiske sjømennene skal ha på seg overlevingsdrakter, men værholdene er svært utfordrende og det er sterk vind i området.

Ved spakene

Dette er ikke første gang prins William deltar i en redningsoperasjon. I juni 2010 gjennomførte han sitt første oppdrag som co-pilot.

Redningsenheten som prins William er en del av, hjelper både militære og sivile i Storbritannia. Prinsen er trenet til å redde mennesker i nød fra både sjø, fjell, flomområder og andre steder på land.

LES OGSÅ: Prins William blir sendt til Falklandsøyene som soldat

– Etter to år med trening, er prins William stolt og glad over å endelig kunne bidra til å redde liv, uttalte en talsmann for prinsen den gang, ifølge CNN.

(©NTB/tv2.no)