Petter Northug jr. slo kraftig tilbake etter fredagens sprintfadese. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Petter Northug jr. slo kraftig tilbake etter fredagens sprintfadese. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Northug spår formsvikt etter Tour de Ski

Utklasset konkurrente på tikilometer fristil og er i knallform til sesongens høydepunkt.

Kuusamo/Bergen (TV 2 Sporten): Fredag var Petter Northug jr. alt annet enn blid etter sprinten i Kuusamo. Allerede i kvartfinalen røk skikongen ut, og lørdag var det knyttet spenning til hva han kunne utrette i tikilometer fristil.

Og svaret kom klinkende klart: Northug satte hele verdenseliten på plass og krysset målstreken hele 23,8 sekunder foran Roland Clara. Det smakte nok godt dagen etter sprintfadesen, men ikke nok med det sendte lørdagens seier Northug også til topps i sammendraget i «Mini touren».

LES OGSÅ: Marit Bjørgen knuste motstanderne – igjen

Overlegen
Det var tidlig tydelig at mosvikingen var revansjesugen: Etter en rolig start satte Northug inn minst tre ekstra gir, og ved 6,4 kilometer ledet han med ti sekunder på nærmeste konkurrent før forspranget bare økte og økte. Ved passeringen på 8,4 kilometer hadde Northug er forsprang på hele 17,1 sekunder, og derifra og ut var det aldri tvil om hvem som kom til å ta førsteplassen. Dario Cologna maktet aldri å true Northug, og dermed var maktdemonstrasjonen et faktum.

Mauricio Magnificat og Cologna ble nummer tre og fire foran Norges overraskelse Chris Jespersen.

LES OGSÅ: Petter Northug: – Æ hørt itj ka du sa!

Lettet
– Jeg prøvde å være våken fra start og jeg hadde en plan som jeg gjennomførte hele veien. Det funket bra i dag, sier en tydelig lettet Northug til TV 2 Sporten.

Skikongen ble overrasket over hvor stort gapet var ned til andreplassen.

– Ja, jeg ble egentlig det. Jeg var veldig sliten i siste bakke, men det er alltid godt å høre at man leder med noen sekunder, så da var det bare å jage hele veien inn til mål. I og med at det er såpass tidlig i sesongen er det godt å få med seg et så bra løp.

LES OGSÅ: Se TV 2-Ernst parkere svenske i Northug-debatt

Spår formsvikt
Formen er tydeligvis inne for mosvikingen, som satser for fullt på Tour de Ski i år.

– Tour de Ski er målet i år. Etter det kommer garantert formen min til å bikke fort nedover, så nå får vi bare satse på at den holder frem til da, sier Northug.

Se hele intervjuet med Petter Northug i videovinduet øverst!

Landslagssjefen var også svært glad etter Northugs seier.

– Vi er veldig fornøyd med at han går så bra på ski. Vi håper at vi kan holde på den formen og utvikle den videre, slik at vi kan gjøre det samme i Tour de Ski, sier Trond Nystad.