SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)
SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)

Breivik hevder han tjente millioner på å selge falske vitnemål

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har forklart i avhør at han finansierte terroraksjonene ved å selge falske diplomer til amerikanske universiteter over internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I avhør har Breivik hevdet at han omsatte for ti millioner kroner, og at han tjente totalt seks millioner kroner på netthandelen, melder NRK.

– Det er litt uklart for meg hva dette foretakskonseptet gikk ut på. Men det virker som han har solgt vitnemål eller diplomer til amerikanske statsborgere og tjent relativt godt på dette, sier Geir Lippestad til NRK.

Ikke tatt i løgn

Ifølge forsvareren skal Breivik ikke ha solgt falske vitnemål til nordmenn.

– Forretningsideen gikk ut på å selge såkalte diplomer fra forskjellige amerikanske universiteter til utlandet. Han sier selv at disse var laget på en slik måte at alle kunne forstå at de ikke var ekte. De var ment å brukes hvis man for eksempel ønsket å gjøre stas på en person, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Politiet anker ikke Breivik-kjennelsen

32-åringen har gjentatte ganger forklart politiet om hvordan han skaffet penger til terroraksjonene, og politiet har så langt ikke tatt ham i løgn.

Saken fortsetter under bildet

BYGGER SPESIALAVDELING: Anders Behring Breivik soner ved Ila fengsel. Her er advokat Geir Lippestad og Tord Jordet på vei inn til et møte med Breivik. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
BYGGER SPESIALAVDELING: Anders Behring Breivik soner ved Ila fengsel. Her er advokat Geir Lippestad og Tord Jordet på vei inn til et møte med Breivik. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Tidligere er det blitt kjent at PST ignorerte en advarsel fra den internasjonale anti-terror organisasjonen Global Shield om at Breivik importerte bombematerialer til Norge fra et selskap i Polen. I dag skriver Bergens Tidende at Anders Behring Breivik utnyttet den manglende kontrollen da han importerte sentrale deler til bomben han sprengte i regjeringskvartalet. Etter terrorangrepet har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) systematisk kontaktet personer som også har kjøpt bombekjemikalier fra de to polske firmaene Breivik handlet hos, skriver Bergens Tidende.

Får beholde kjemikaliene

PST har systematisk arbeidet seg gjennom en navneliste de har fått fra fra Toll- og avgiftsdirektoratet som en del av antiterroraksjonen Global Shield. Anders Behring Breivik var én av de 41 på listen.

– Alle på listen er blitt kontaktet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til avisen.

LES OGSÅ: Fengsel bygger spesialavdeling til Breivik

Men til tross for at hjemmeproduksjon av sprengstoff er ulovlig, skal politiet ha latt flere av sprengstoffentusiastene beholde sine kjemikalier.

På et diskusjonsforum på nettsiden Norsk Freakforum er det, ifølge Bergens Tidende, en rekke brukernavn som har skrevet innlegg om at de enten har snakket med eller hatt besøk av PST etter 22. juli.

(©NTB)