ny4-berit-lørdag-F - Berit har rast fra seg som ekstremvær

Uværet Berit ble lørdag nedgradert og regnes ikke lenger som ekstremvær. Gode værvarsler kan takkes for at uværet kun førte til materielle skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 18-tiden lørdag opplyste Meteorologisk institutt at ekstremværet var nådd fase D, altså at uværet er over og at man går inn i en fase der meteorologene varsler om været med tanke på opprydning og reparasjoner.

– Lavtrykket ligger nå over Vesterålen og svekkes. Et annet lavtrykk ligger nordøst for Øst-Finnmark. Vannstanden blir mindre ved neste flo i forhold til den som var lørdag ettermiddag, lød værmeldingen lørdag kveld.

– Det ville være å overdrive at vi har hatt mye å gjøre. Og vi har ikke hatt noe som har gått på fare for liv og helse. Ekstremværet ble godt varslet, forteller redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Stormen har vært kraftigst i Nord-Trøndelag og langs deler av kysten av Nordland, mens uvanlig høy flo har slått alle tidligere rekorder lenger nord, blant annet i Bodø, Kabelvåg, Harstad og Tromsø.

På Værøy, helt sør i Lofoten, er de 750 innbyggerne isolert og uten strøm. Øya er uten både helikopter- og ferjeforbindelse. Hydraulikken på ferjeleiet er ødelagt, slik at ferja ikke kan legge til. Landingsplattformen for helikoptre er ødelagt, og det er store skader på bygningene på lufthavna.

– Vi er helt isolert, sier ordfører Harald Adolfsen til Lofotposten.

Han regner med at ferjeforbindelsen kan være i gang igjen fra mandag. Ifølge ordføreren vil det imidlertid trolig drøye minst ut året før helikoptre igjen kan lande.

I Mortsund i Vestvågøy ble seks rorbuer knust til pinneved av stormen. I Henningsvær blåste en handikapbil på havet. I Kabelvåg slo ei stor bølge inn stuevinduet på et hus og fylte huset med vann. På samme sted ble et lite fjøs med noen høner skylt på havet.

En rekke veier ble stengt i Lofoten, blant annet E10, der en strekning er vasket bort ved Hamnøy i Moskenes, helt ytterst i Lofoten.

Bodø ble ikke rammet hardt av stormen, men byen kan notere en ny vannstandsrekord. Den nye rekorden etter nattens stormflo er på 410 centimeter over normalvannstand. Det er 32 år siden sist vannet var i nærheten av slike høyder, den forrige rekorden fra 1979 var på 404 centimeter, ifølge Avisa Nordland.

Også i Tromsø ble det rekordnotering, med en vannstand 383 centimeter over nullnivået. Den gamle rekorden, målt både i 1967, 1978 og 1993, var 367 centimeter, skriver Nordlys. (©NTB)