OVERFALT OG SEKSUELT TRAKASSERT: Den kjente journalisten Mona Eltahawy hevder hun onsdag ble overfalt og seksuelt trakassert på Thrir plassen i kairo. Aktivister sier vold mot kvinner er et stort problem.  (Foto: Scanpix/Odd Andersen/ Ap)
OVERFALT OG SEKSUELT TRAKASSERT: Den kjente journalisten Mona Eltahawy hevder hun onsdag ble overfalt og seksuelt trakassert på Thrir plassen i kairo. Aktivister sier vold mot kvinner er et stort problem. (Foto: Scanpix/Odd Andersen/ Ap)

Nye sex-overgrep på Tahrir-plassen: – «Voldskulturen» mot kvinner lever i beste velgående i Egypt

Ifølge egyptiske aktivister er det seksuelle overgrep mot kvinnelige demonstranter fortsatt et stort problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere skrevet om kvinnelige fanger som skal ha blitt tvunget til å ta såkallte «jomfrutester». Bestod de ikke denne testen skal de ha blitt torturert og tiltalt for prostitusjon.

En prominent egytptisk aktivist sier nå at de seksuelle overgrepene av kvinnelige demonstranter har fortsatt også etter at Hosni Mubarak gikk av. Hun påpeker at «voldskulturen» mot kvinner lever i beste velgående i Egypt, skriver CNN.

Kulturbasert vold

– Mubaraks regime har i årevis torturert og plaget kvinner. De har arrestert mødre, døtre og koner av fanger for å legge press på dem, sier Mozn Hassan, leder for forskningsorganisasjonen Nazra.

Han hevder volden som brukes mot kvinnene er kulturbasert og at hensikten er å utestenge dem fra det offentlige. Ifølge forskeren prøver myndighetene å få ut beskjeden om at revulosjonære menn er kjeltringer, men kvinnene er sexarbeidere og prostiuterte.

Overfalt av opprørspoliti

Den kjente amerikansk-egyptiske journalisten, Mona Eltahawy, har en brukket arm og en brukket hånd etter det hun beskriver som «brutal juling» og et seksuelt overgrep av egyptisk opprørspoliti.

LES OGSÅ: Egyptisk offiser benekter «jomfrutester»

Overfallet skal ha funnet sted onsdag denne uken da hun befant seg på Tahrir-plassen for å dekke demonstrasjonene.

En gruppe med opprørspoliti skal ha omringet henne og slått henne brutalt med batonger. Armene skal ha knukket da hun prøvde å forsvare seg selv.

– De forgrep seg på meg seksuelt også. Jeg ble befølt over hele kroppen. Jeg mistet tellingen på hvor mange hender som prøvde å komme ned i trusene mine, sier Eltahwy til CNN.

LES OGSÅ: Eks-statsminister blir ny statsminister i Egypt

Hun sier at seksuelle overgrep har blitt brukt som et våpen mot kvinner for å skremme dem fra å demonstrere.

Kvinnene står frem

Eltahawy er ikke den første som står frem med en slik historie. Flere andre skal også ha blitt voldtatt og seksuelt trakkasert i forbindelse med demonstrasjonene på Tahrir-plassen.

VOLDTATT: Stjernereporter Lara Logan ble brutalt voldtatt på Tahrir-plassen.  (Foto: Linn Wiik)
VOLDTATT: Stjernereporter Lara Logan ble brutalt voldtatt på Tahrir-plassen. (Foto: Linn Wiik)

Deriblant stjernereporter Lara Logan. Hun var i Kairo for å dekke det egyptiske folkets feiring av at landets diktator, Hosni Mubarak, endelig hadde gått av.

LES OGSÅ: Gatekamper i Kairo fortsatte i natt

Men mens kameramannen byttet batteri, ble Logan revet bort i mengden og brutalt banket opp og voldtatt av det hun anslår å ha vært mellom 200-300 menn.