HEDRET: Presidenten i Romania har gitt en fortjenstmedalje tilsvarende vår Sankt Olavs orden til Kjell Nygård (83) etter at han fikk bygget et barnehjem i Romania.
HEDRET: Presidenten i Romania har gitt en fortjenstmedalje tilsvarende vår Sankt Olavs orden til Kjell Nygård (83) etter at han fikk bygget et barnehjem i Romania.

Kjell (83) ble rørt til å bygge hjem for gatebarn

Kjell Nygård (83) ble så rørt av TV 2s reportasjer om gatebarn i Romania at han fikk bygget et barnehjem for dem. Fjorten år senere synger barnehjemsbarna på norsk på rumensk tv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i Romania har gitt en fortjenstmedalje tilsvarende vår Sankt Olavs orden til Kjell Nygård (83) etter at han fikk bygget et barnehjem i Romania.

Historien begynte med en reportasje Nygård så på TV 2 vinteren 1997 der barn uten noe hjem slåss om det lille de fikk utdelt av mat.

Brukte sin egen familie

– Det gjorde et helt spesielt inntrykk på meg, og forandret mitt inntrykk av å hjelpe. Jeg fikk tro på at det gikk an å gjøre noe, sier Nygård.

Barnebarnet til Kjell Nygård.
Barnebarnet til Kjell Nygård.

For å overtale andre nordmenn til å gi penger til et barnehjem i Romania brukte han sin egen familie.

– Et bilde av vårt barnebarn i sanden ute på Herdla. Han struttet jo av sunnhet. Det brukte jeg jo som åpningsbilde, forklarer han om presentasjonen for Lions på slutten av 90-tallet.

Samlet inn millioner

Før han viste et fotografi av tre år gamle Laurentio som satt i fillete klær og skrapte matrester fra en kopp utenfor jernbanestasjonen i Bukuresti.

– Hvordan kan han forsvare seg, hvordan skal han skaffe seg mat? Dette bildet sier så enormt mye om situasjonen for disse gatebarna.

Lions samlet inn to millioner kroner og fikk til slutt tomt og byggetillatelse.

Laurentio skraper matrester fra en kopp utenfor jernbanestasjonen i Bukuresti.
Laurentio skraper matrester fra en kopp utenfor jernbanestasjonen i Bukuresti.

– Den gangen var det også veldig mye korrupsjon. Vi nektet å betale under bordet. Jeg fikk høre at sigøynerne hadde bestemt at de ikke skulle stjele noe fra den byggeplassen, for det var til gode for barna, forteller han.

– Til å begynne med var det ingen organisasjon, så da måtte vi finne barn. De tok imot da Kongen og Dronningen skulle komme og åpne hjemmet.

Ane Maria og Florin kom til barnehjemmet for to uker siden. I alt førtifem barn har fått plass på barnehjemmet siden åpningen for elleve år siden.

Færre gatebarn

Den gang var det mer enn 2000 gatebarn i Romania, etter at landet ble med i EU er det nå noen hundre.

– Situasjonen har blitt vesentlig bedre, forklarer Romanias ambassadør Daniel Ionata som denne uken besøkte Bergen, før han roser av samarbeidet med Norge.

– Med denne solidariteten og medmenneskeligheten som er typisk for nordmenn, vil vi forbedre situasjonen ytterligere, sier Ionata.

Myndighetene må godkjenne hvert barn som skal inn på barnehjemmet.

– Jeg blir faktisk rørt når jeg tenker på dem, for jeg kjenner skjebnen til mange av de barna der nede, og har blitt fortalt hva de har opplevd, blomstrer den behandlingen de får på det hjemmet.

Organisasjonen Hand to Hand har lært barna å synge Bjørn Eidsvågs sang «Skyfri Himmel» på norsk.

Rumensk tv filmet konserten til intekt for barnas utdanning. Programmet kan bli sett av halvannen million.

Nygård kaller det et fantastisk bevis på alt som har skjedd i landet og med barna på fjorten år.

Her synger barna Bjørn Eidsvågs sang «Skyfri Himmel» på norsk.
Her synger barna Bjørn Eidsvågs sang «Skyfri Himmel» på norsk.