JUBLER:   Endelig ser Ørland ut til å bli den beste basen for forsvaret, Norge og Nato, sier ordfører på Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp) til TV 2.  (Foto: TV 2)
JUBLER: Endelig ser Ørland ut til å bli den beste basen for forsvaret, Norge og Nato, sier ordfører på Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp) til TV 2. (Foto: TV 2)

Jubler på Ørland - ruster til kamp i Bodø

Kampen om kampflybasen handler om mer enn jagerfly. For de to lokalsamfunnene står arbeidsplasser og næringsliv på spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en forsiktig feiring på Ørland i dag. Ordfører og 5000 innbyggerer venter tålmodig på hva rikspolitikerne bestemmer seg for etter at det ble kjent at forsvarssjef Harald Sunde vil ha den nye kampflybasen til Ørlandet,

– Alle faktorer er vurdert. Det er så tydelig at Ørlandet er det beste alternativet og det rimeligste alternativet, så nå håper jeg politikerne tar hensyn til det, sier Tom Guttormsen, basesjef ved Ørland hovedflystasjon til TV 2.

– Fra Ørland vil kampflyene kunne løse alle sine operative oppdrag, det er billigst og er den minste investeringen, sier forsvarssjef Harald Sunde til TV 2.

Se video: Forsvarssjefen mener Ørland er det rimeligste og beste alternativet

573168

– Flere mennesker, selskaper og gjester

Ordføreren har store planer for lille Ørland. Det kan bli behov for 1500 nye boliger som følge av en eventuell ny flybase.

– Endelig ser Ørland ut til å bli den beste basen for forsvaret, Norge og Nato, sier ordfører på Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp) til TV 2.

Ørlandet ser for seg en rekke synergieffekter om flybasen skulle bli et faktum.

– Flere mennesker, flere selskaper og flere gjester, sier en optimistisk Bengt Sellfors, direktør ved Ørland Kysthotell, til TV 2.

Se video: Bodø varsler kamp om lokalisering for kampflybase

573169

– Bodø er bygget opp rundt flybasen

Mens de drømmer på Ørland, er stemningen i flyhangaren på Bodø hovedflystasjon trykket etter snart 60 års drift. Går det slik forsvarssjefen vil, skal basen avvikles.

Rundt 3000 innbyggere i Bodø vil bli berørt hvis en av de største arbeidsplassene  forsvinner.

Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) var forberedt på denne beskjeden, men har på ingen måte gitt opp kampen for kampflybasen. Nå varsler Bodø politisk krig om plasseringen.

– VI har en by som infrastrukturmessig er bygget opp rundt flystasjonen. Alt er tilrettelagt for forsvaret og flystasjonen, sier ordfører Hjartøy.

– Det er helt utenkelig ikke å ha en kampflybase i Nord-Norge. Bodø er både militærpolitisk, militærfaglig og strategisk det beste alternativet. Vi gir ikke opp. Det er nå kampen virkelig starter, sier Hjartøy til TV 2.

Bodø-kompetanse kan forsvinne

– Jeg er fortsatt bestemt på at jeg ikke har lyst til å flytte. Det vil ikke resten av hangaren heller, sier flyteknikker på Bodø hovedflystasjon, Alexander Eilertsen, til TV 2.

Etter det TV 2 kjenner til er det mange på Bodø Hovedflystasjon som allerede har sett seg om etter ny jobb. At viktig kompetanse forsvinner, vil by på store utfordringer.

– Vi har spisskompetanse som de har bruk for, og det er faktisk avgjørende for at vi skal ha et kampflyvåpen som fungerer, sier stasjonssjef ved Bodø hovedflystasjon, Per Egil Rygg, til TV 2.

Se video: Forsvarsminister Espen Barth Eide om flybase-striden

573167

Politikerne bestemmer

De militære rådene som ble gitt forsvarsminister Espen Barth Eide var entydige:

Én kampflybase på Ørland vil dekke alle Norges behov nord og sør, samt styrke luftforsvarets evne til å delta i internasjonale oppdrag.

– Uansett hvor mye dere spør vil jeg ikke si om hvilken kampflybase jeg vil ha og hvor mange jeg vil ha, annet enn at det skal være bra, effektivt og fokus på operativ evne. Forsvarets overordnede behov alltid vil ligge høyere enn lokale hensyn, sier Barth Eide.

Skjebnen til flystasjonen ligger nå hos politikerne på Stortinget.

– Jeg tror det vil skje veldig mye fra politikernes side. Jeg kan ikke tenke meg at de velger å legge ned en hel stasjon hvor nesten 1000 stykker jobber, avslutter flytekniker Eiliertsen.