GJENSYN: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, møttes i Strasbourg torsdag. (Foto: PHILIPPE WOJAZER/Reuters)
GJENSYN: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, møttes i Strasbourg torsdag. (Foto: PHILIPPE WOJAZER/Reuters)

Nytt krisemøte i eurosonen i gang

Lederne av eurosonens giganter Frankrike, Tyskland og Italia er i gang med nye krisemøter. Samtidig truer bekymring for at gjeldskrisen beveger seg mot unionens kjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italias statsminister Mario Monti, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy innledet torsdag formiddag nye krisemøter i Strasbourg.

Ber Merkel gi opp motstand

Sarkozy har på forhånd varslet at han vil be Merkel om å gi opp sin innbitte motstand mot å la Den europeiske sentralbanken (ECB) bli en siste låneinstans for eurosonen.

Denne betegnelsen brukes blant annet om sentralbankene i USA og Storbritannia og viser til disse bankenes funksjon som utlåner til banker og finansinstitusjoner.

– Det haster

Hensikten er at ECB skal kunne beskytte nasjonale budsjetter fra det Sarkozy kaller det skeptiske markedet.

– Det haster. Situasjonen er alvorlig og må ikke undervurderes. Krisen berører selv de mest stabile økonomiene, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju før møtet.

Tyskland ønsker ikke en slik utvidelse av ECBs rolle og krever isteden en endring i europeiske traktater som kan påtvinge stater med høy gjeld en sterkere budsjettdisiplin. (©NTB)