Alex Ferguson Pep Guardiola
Alex Ferguson Pep Guardiola

Omdømmeekspert forundret over Guardiola og Ferguson

Men mener supertrenernes reaksjoner er underholdende.

Tirsdag forlot Manchester Uniteds mektige manager, Sir Alex Ferguson, pressekonferansen i etterkant av 2-2-oppgjøret mot Benfica. Grunnen? Dette spørsmålet: «De to beste lagene i Premier League sliter i Europa denne sesongen. Betyr det at nivået har falt?»

Dagen etter var det Barcelona-sjef Pep Guardiola som fikk nok, da han ble spurt om sin gamle elev, Zlatan Ibrahimovic.

– Det er litt morsomt at disse gutta, som har relativt høy inntekt og manges drømmejobb, evner å hisse seg opp over bagateller, sier omdømmeekspert og partner i Nor PR, Trond Albert Skjelbred, til TV 2 Sporten.

– Vet hva de gjør
Omdømmeeksperten tror ikke at de to intervjunekterne handlet på impuls.

– Dette er rutinerte folk. Ferguson har trent United i 25 år, og er en av verden mest trente i forhold til pressekonferanser i pressete situasjoner. Det er ingen tvil om at de to vet hva de gjør, sier Skjelbred.

Hva tror du de ønsker å oppnå?

Det er jo en temmelig arrogant oppførsel. Men det er sikkert også oppførselen til mange av journalistene. Trenerne markerer at det er de som er sjefen, ikke journalistene. Ferguson ønsker gjerne å få fokus bort fra for eksempel et dårlig resultat. Du ser det samme når det gjelder spillerne hans. Hvis en spiller har gjort det dårlig tar han ham ofte i forsvar, eller flytter fokus til noe annet, for å få oppmerksomheten bort fra spillerens svake prestasjon.

skjelbred-pr
skjelbred-pr

Underholdningsaspekt
Barca-trener Guardiola er kjent for å være noe mer sindig en sin skotske kollega, men også spanjolen har latt seg irritere tidligere.

– Han hadde jo en episode med Ståle Solbakken, i forbindelse med Mesterliga-kampene mot FCK. Da bikket det over for Guardiola. Disse trenerne har et så voldsomt vinnerinstinkt. Det er definitivt vinnerskaller vi snakker om, sier Skjelbred.

Nor PR-partneren mener ulike reaksjoner og personligheter er en del av underholdningsaspektet ved fotballen, men ville selv valgt en annen løsning enn det Ferguson og Guardiola har gjort denne uken.

– Jeg liker ikke at de nekter å svare på kritiske spørsmål, og er ikke tilhenger av den strategien. Hadde jeg hatt noe med det å gjøre, ville det ikke blitt gjort slik. Jeg synes det beste er å besvare kritiske spørsmål på en elegant, ikke arrogant, måte, sier Skjelbred.

– Men dette er underholdning. Det er sirkus. Folk vil se god TV, og dét er jo slike episoder. Det må ikke bli for strømlinjeformet. Det er brød og sirkus.