russland-medvedev-rakettskjold-F - Russland varsler tiltak mot USAs rakettskjold

Russland skal utruste seg med langdistanseraketter som kan utligne effekten av USAs planlagte rakettskjold i Europa, ifølge president Dmitrij Medvedev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs planer om et rakettskjold i Europa kan dessuten få Russland til å trekke seg fra Start-avtalen om kjernefysisk nedrustning, advarer presidenten. Han varsler også at russiske myndigheter fortsatt vurderer å utplassere Iskander-raketter i Kaliningrad-eksklaven ved Polen og Litauen.

Russland har gjentatte ganger tidligere advart amerikanerne mot å gjøre alvor av planene og har sagt at et rakettforsvar i Europa vil utløse russiske mottiltak.

For halvannen uke siden møtte Russlands president sin amerikanske kollega Barack Obama under det økonomiske toppmøtet for Asia og Stillehavsregionen på Hawaii. Da diskuterte de to blant annet USAs planer om et rakettskjoldsystem.

– Vi er enige om å fortsette letingen etter mulige løsninger, vel vitende om at vi står langt fra hverandre, sa Medvedev etter møtet.

USA fastholder at rakettskjoldet er ment å beskytte mot angrep fra land som Iran og Nord-Korea, noe russerne stiller seg tvilende til. (©NTB)