BAKHOLDSANGREP: Bakholdsangrepet 2. mai beskrives som de hardeste kampene norske soldater har deltatt i siden 2. verdenskrig.  (Foto: Kystjegerkommandoen)
BAKHOLDSANGREP: Bakholdsangrepet 2. mai beskrives som de hardeste kampene norske soldater har deltatt i siden 2. verdenskrig. (Foto: Kystjegerkommandoen)

Her er bakholdsangrepet der ni norske soldater ble skadet

2. mai 2010 deltok norske soldater i kamper som beskrives som de hardeste siden andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. mai 2010 ble 16 norske soldater tatt i et bakholdsangrep i Afghanistan. Kampene blir omtalt som de hardeste norske soldater har deltatt i siden andre verdenskrig. Ni av de 16 soldatene ble skadet – en av dem sitter fremdeles i rullestol.

– Det var regelrett et bakhold. De lå og ventet på oss. Og de kom fra alle kanter, sier en av soldatene fra Kystjegerkommandoen som deltok i kampene.

Soldatene fra Kystjegerkommandoen ble utsatt for et massivt angrep fra flere titalls opprørere.

– Det utviklet seg veldig fort fra å være en situasjon som jeg følte at vi kunne takle, til å bli noe helt annet, forteller kystjegeren.

I andre del av dokumentarserien «Krigens pris» får du historien om hva som skjedde den skjebnesvangre dagen.

Se «Krigens pris – Den harde veien ut» på TV 2 onsdag kl. 21.40

Hemmeligholdte opptak

De norske soldatene var på vei til en landsby utenfor Ghorwmach i Afghanistan hvor de skulle delta i et møte med landsbyledere.

I dokumentaren forteller soldatene at de raskt merket at noe var i gjerde da de nærmet seg området hvor angrepet fant sted. Sivilbefolkningen hadde forsvunnet. De eneste menneskene soldatene så, var såkalte spottere som meldte fra til opprørerne om hvor de norske soldatene var på vei.

DREPT: Simen Tokle (t.v.) og Christian Lian (t.h.) like etter kampene 2. mai 2010. Få uker senere ble begge drept i et veibombeangrep.  (Foto: Kystjegerkommandoen)
DREPT: Simen Tokle (t.v.) og Christian Lian (t.h.) like etter kampene 2. mai 2010. Få uker senere ble begge drept i et veibombeangrep. (Foto: Kystjegerkommandoen)

Soldatenes egne opptak fra angrepet har lenge vært hemmeligholdt. Bare noen få utvalgte har tidligere sett videoopptak fra dramaet.

– Det var stridskontakter på 15-20 meter. Det var ifra alle kanter, oberst Knut Fredheim.

LES OGSÅ: Norges hemmelige krigere letter på sløret: – Vi hadde en mulighet til å få afghanerne til å velge vår side

Den første som ble truffet av kulene fra opprørerne var Frode Singstad. I dag sitter han fremdeles i rullestol. Under de flere timer lange kampene ble flere og flere soldater truffet, og flere helikoptre ble satt inn for å evakuere de skadde.

– Det er noe med ansiktsuttrykket til anestesisykepleieren som jeg biter meg merke i, og så sier han noe sånt som at «dette ser ikke bra ut», forteller piloten som evakuerte soldatene, Johan Fulford.

LES OGSÅ: Christian (31) sendt hjem fra Afghanistan med skuddskader – drept to måneder senere

Stoltenberg: – Sterkt inntrykk

Statsminister Jens Stoltenberg har sett opptakene fra kampene.

– Det gjør et veldig sterkt inntrykk av å forstå hvor skarpt, hvor farlig og hvor små marginene var i forhold til menneskeliv at også menneskelig kunne gå tapt, sier forteller han.

To av soldatene som deltok i kampene 2. mai var Simen Tokle og Christian Lian.

Få uker senere mistet Tokle, Lian og to andre soldater livet da bilen de satt i kjørte på en veibombe i Afghanistan.

I kveldens Dokument 2, «Krigens pris – Den harde veien ut», får du for første gang se hva som skjedde 2. mai 2010

572803