Anders Behring Breivik rettstegning (Foto: Tegning: Lars Slettebø/TV 2)
Anders Behring Breivik rettstegning (Foto: Tegning: Lars Slettebø/TV 2)

Breivik fornøyd etter samtalene med rettspsykiaterne

Forsvarer Geir Lippestad sier at hans klient frykter den rettspsykiatriske vurderingen av ham blir et karakterdrap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste uke leverer de rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim sin evalueringsrapport om terrorsiktede Anders Behring Breiviks psykiske helse. De to psykiaternes rapport legger grunnlaget for om Breivik var strafferettslig tilregnelig da han angrep Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i år.

LES OGSÅ: Breivik fortsatte skytingen etter denne telefonen fra Utøya

Ville ha japanske sakkyndige

Breivik ville i utgangspunktet ikke la seg avhøre av de norske sakkyndige og skal ha bedt om utredning fra japanske psykiatere i stedet.

Breivik ga seg etter hvert på dette og gikk med på å snakke med de rettsoppnevnte sakkyndige.

FORSVARER: Geir Lippestad er Anders Behring Breiviks forsvarer. (Foto: TV 2)
FORSVARER: Geir Lippestad er Anders Behring Breiviks forsvarer. (Foto: TV 2)

Etter 13 samtaler med Anders Behring Breivik og gjennomgang av alle videoavhørene av massemorderen, er rettspsykiaterne nå i ferd med å sluttføre en omfattende rapport som skal overleveres Oslo tingrett. Rapporten skulle opprinnelig leveres 15. oktober, men måtte utsettes. Den endelige rapporten blir på 230 sider.

Mange og lange samtaler

Forsvarer Geir Lippestad sier til TV 2 at hans klient synes samtalene med de sakkyndige har gått bra.

– Han vet at rapporten kommer. Jeg har spurt ham mange ganger hvordan han synes samtalene med de sakkyndige har gått. Han har selv sagt at han synes det har gått bra. Det har vært mange samtaler og det har vært lange samtaler, men han har ikke hatt noe å utsette på dette, sier Lippestad til TV 2.

MENER BREIVIK ER UTILREGNELIG: De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
MENER BREIVIK ER UTILREGNELIG: De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

LES OGSÅ: Breivik hadde over 20 e-postadresser

– Et karakterdrap

Behring Breivik er ifølge forsvareren forberedt på hard medfart i rapporten fra de sakkyndige.

– Han har sagt at han tror det blir et karakterdrap på ham. Jeg har ikke spurt ham om nøyaktig hva det er han tenker på når han sier det på denne måten, men hvis jeg skal tolke det så er han engstelig for at det skal bli satt en diagnose eller forklaring på dette som han ikke er enig i.

Forsvarer Geir Lippestad sier videre at hans klient oppfatter det slik at han selv har en virkelighetsoppfatning som han mener er den korrekte.