ny1-asylsøkere-reiser-hjem-F - Asylsøkere angrer på at de dro til Norge

Av 1500 asylsøkere som frivillig har forlatt landet og reist tilbake til Irak, sier 40 prosent at de angrer på at de kom til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny rapport fra Christian Michelsens Institutt (CMI), melder TV 2.

– Så mye som 40 prosent av de som kom hit og som returnerer angrer faktisk på at de tok beslutningen om å komme til Norge. De ser at utviklingen i hjemlandet har gått så bra, og at de her har satt livet sitt på vent, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

Ifølge rapporten, som skal offentliggjøres onsdag, løy svært mange av dem som reiste tilbake frivillig om hvorfor de kom til Norge.

– En god del av dem erkjenner at de ikke hadde behov for internasjonal beskyttelse, men at de kom hit som reelle arbeidsmigranter, sier Lønseth.

UDI-direktør Ida Børresen mener rapporten blir et viktig verktøy for det videre arbeidet med satsing på økt frivillig retur. Så langt i år har 1.569 personer reist frivillig tilbake til sine hjemland mot 1.253 på samme tid i fjor. Irakere og afghanere har spesielle returprogram som gir opp til 35.000 kroner i økonomisk støtte, i tillegg til gratis billetter. Bare for irakere har den frivillige returen kostet drøyt 70 millioner kroner de siste tre årene.

Onsdag arrangerer PRIO et seminar om frivillig retur, hvor blant annet returprogrammet til Irak skal evalueres. (©NTB)