KRISE: Gry Tofte Ims virker like skuffet som ekspertene over Norges skrantende form. (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)
KRISE: Gry Tofte Ims virker like skuffet som ekspertene over Norges skrantende form. (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)

– Er som å tape for Danmark i langrenn

Ekspertene er bekymret over nivået i norsk kvinnefotball.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): De norske kvinnene har hatt et begredelig år, etter at de leverte sitt dårligste VM noensinne med å ryke ut i gruppespillet. Kun seks poeng på fire kamper, betyr at de nå også kan vinke farvel til gruppeseier i EM-kvalifiseringen.

Tidligere landslagsspiller og nå spillerutvikler i Vålerenga, Solveig Gulbrandsen, mener antall klubber i Toppserien må kuttes for å heve landslagsnivået.

– Det er ikke bare på landslaget nivået ikke holder mål. Toppserien har for mange lag, det er ikke nok gode jenter. Derfor burde det ikke vært 12 lag i den øverste divisjonen. Det gjør at spillerne møter dårlig motstand, både på treninger og kamper, og dette blir de ikke bedre av, mener hun.

Støtter Gulbrandsen
Røa-angriper Lene Mykjåland er enig med Gulbrandsen i at blikket må rettes til klubbnivå.

– Jeg er veldig for å kutte antall lag i Toppserien. Vi har ikke så mange gode fotballspillere i Norge til at vi kan ha 12 lag, sier hun.

Sist de norske kvinnene kunne feire en stor triumf var OL-gullet i Sydney i 2000, men siden den gang har det ikke vært mye å juble for. Mykjåland mener nivået nå må spisses.

– Før var det jo stor forskjell på landslagene, men nå møter vi aldri dårlig motstand. Det er litt sånn typisk norsk at ingen skal være bedre enn andre, men hvis vi skal prestere på et høyt nivå internasjonalt er vi også nødt til å spisse nivået i Toppserien, understreker Røa-profilen.

VIL HA FÆRRE LAG: Røas Lene Mykjåland jubler etter at årets seriegull ble sikret, men mener nivået i Toppserien må heves. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
VIL HA FÆRRE LAG: Røas Lene Mykjåland jubler etter at årets seriegull ble sikret, men mener nivået i Toppserien må heves. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Uaktuelt å ikke komme til EM
Det foreløpige bunnivået for norsk kvinnefotball ble nådd med 1-3 tapet borte for Nord-Irland 19. november, en kamp Norge måtte vinne for å holde liv i håpet om gruppeseier i EM-kvalifiseringen til Sverige i 2013. Mykjåland mener spillerne selv må ta selvkritikk.

– Det var en kamp vi egentlig vinner ni av ti ganger, men Nord-Irland var rett og slett mye mer effektive enn oss. Kritikken som har kommet er reell, og vi må gå i oss selv for å prestere bedre. Det er uaktuelt å ikke komme til EM, slår hun fast.

– Har ledelsen det som trengs for å få snu de negative resultatene?

– Ja, jeg har tillit til ledelsen.

Gulbrandsen, som spilte hele 150 kamper for Norge før hun la opp i 2010, er redd Norge ikke henger med i utviklingen.

– Kampen var viktig og vi burde vunnet. Det er veldig krise dersom vi ikke kvalifiserer oss, og pilen har bare pekt lengre og lengre ned etter VM. Vi har blitt tatt igjen av de andre nasjonene, rett og slett ikke fulgt med i timen, mener hun.

Hevder seg ikke i Europa
TV 2 Sportens kommentator, og kvinnefotball-ekspert, Asbjørn Myhre, mener landslagets fallende kurve er et sammensatt problem.

– Det som i hvert fall er helt klart, er at det har vært en historisk svak høst i EM-kvalifiseringen. Som landslagssjef må Eli Landsem ta noe av ansvaret for det, og det gjør hun sikkert også. Vi har spillermateriell som egentlig skal valse seg gjennom kvaliken, selv om det kanskje ikke er godt nok for mesterskapssuksess, sier Myhre

– Å tape for Nord-Irland, er som at dansker og nederlendere skal slå oss i langrennssprint. Hvis vi ikke kvalifiserer oss til EM, er det virkelig krise.

Myhre er skeptisk til om den hjemlige serien har holdt tritt med det internasjonale nivået, og påpeker at den store europacupsuksessen har uteblitt.

– Vi har fortsatt til gode å ha et norsk lag i finale i europacup. Stabæk gjorde en grei figur mot et meget godt tysk lag i Champions League i høst, men det er lett å se at vi henger etter, også på klubbnivå.

NFF har nedsatt en komité som skal se på seriespillet i Toppserien. De vil komme med en innstilling i starten av desember, som blir tatt opp på forbundstinget i mars. Dersom det skal bli endringer må det være 2/3 flertall.