Veigar Pall Gunnarsson og Truls Haakonsen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Veigar Pall Gunnarsson og Truls Haakonsen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Påtalenemnda trekker Haakonsen-anmeldelse

... men politiet opprettholder etterforskningen.

BERGEN (TV 2 Sporten): Påtalenemnda «tvinges» til å droppe anmeldelsen av Truls Haakonsen fordi VIFs sportsdirektør ikke er medlem av noen klubb.

Haakonsen har funnet et smutthull i NFFs reglement som gjør at han ikke kan straffes. Dette fører til at anmeldelsen må trekkes.

– Han har ikke frivillig valgt å akseptere NFFs regler, sier påtalenemndas leder Egil Andre Berglund til TV 2 Sporten.

Dette er smutthullet
Dermed har den TV 2-avslørte overgangsskandalen tatt nok en vending. Haakonsen ble innstilt til utestengning i 12 måneder fra verv i norsk fotball da påtalenemnda kom med sin anmeldelse for en knapp måned siden.

I mars vedtok Norges idrettsforbund at klubbledere skulle innlemmes i NIFs reglement. Vålerenga har i dette tilfellet ikke skrevet kontrakt med Haakonsen, noe som gjør at smutthullet har oppstått. I NIFs lov paragraf 11-3 b - virkeområde for straffebestemmelsene - står følgende:

«Straffebestemmelsene gjelder for (...) enhver utøver som deltar på lag som representerer organisasjonsledd i NIF (representasjonslag). Som vilkår for deltakelse på representasjonslag kan særforbund kreve at utøver undertegner avtale om overholdelse av straffebestemmelsene.»

Bakgrunn: Dette er Gunnarsson-saken

- Siden Truls Haakonsen ikke har inngått noen avtale om å følge NFFs lovverk ved å være medlem i noen klubb, og heller ikke frivillig valgt å akseptere NFFs regler, ser påtalenemnda seg nødt til å trekke anmeldelsen, sier Berglund.

Les også: Gunnarsson: – Saken preger meg som fotballspiller
Les også: Platini til TV 2: – Gunnarsson-saken er bedrageri

Fortsatt under politietterforskning
Utviklingen har ingen innvirkning på politiets etterforskning av saken, som fortsetter med full tyngde.

- Dette gjelder anmeldelsen av NFFs selvdømmeregler i henhold til Haakonsen, og har ikke noe med hans eventuelle forhold til straffelovens regler som politiet eventuelt vurderer, sier Berglund

Samtidig utelukker han ikke at påtalenemnda i fremtiden vil vurdere politianmeldelse.

- Som nevnt i pressemeldingen så vil vi i fremtiden vurdere å anmelde saker hvor det foreligger straffbare forhold til politiet. I dette tilfellet er ikke det nødvendig siden politiet på eget initiativ av allmenne hensyn har startet etteforskning.

Politianmeldelsen bekymrer imidlertid ikke Truls Haakonsen.

– Jeg er glad for at saken nå blir etterforsket av politiet. For meg gir dette trygghet om at jeg vil få en rettferdig behandling av det etablerte juridiske systemet vi har i landet.

Truls Haakonsen har tidligere hatt styreverv i norsk fotball, for Ham-Kam fra 1997-1999. Siden 1999 og frem til i dag har han vært klubb- og sportsdirektør i henholdsvis Ham-Kam og Vålerenga.

Intet smutthull for Olsen
Inge André Olsen skal også ha ønsket å gjøre det samme som Haakonsen, men siden han slik påtalenemnda forstår det fortsatt er medlem av Stabæk (har ikke meldt seg ut av klubben etter at han spilte), opprettholdes anmeldelsen.

Tyste ledere
TV 2 Sporten har snakket med en rekke sportslige ledere, sportsdirektører og klubbdirektører, og gjennomgangsmelodien er at de vil forbli på sidelinjen.

– Jeg har bestemt meg for at jeg ikke ønsker å kommentere denne saken i verken positiv eller negativ retning. Jeg har mine meninger om det, men de ønsker jeg ikke å se på trykk, sier Aalesunds klubbdirektør Henrik Hoff.

– Men du er medlem av AaFK?

– Ja, jeg betaler medlemskontigenten min, og det har jeg gjort siden jeg var knøttespiller i AaFK. Jeg vet ikke hvor vanlig det er for sportsdirektører å melde seg inn i klubben de leder, men Truls Haakonsen kom jo fra HamKam og da kan det være at det ikke er vanlig praksis å melde seg inn i klubben, sier Henrik Hoff, som ikke vil ta stilling til det etiske spørsmålet.