tyskl-nynazi-tabber-F - Ber om unnskyldning for tyske nynazitabber

Presidenten i Tysklands nasjonalforsamling ber de etterlatte etter ofrene for en serie nynazistiske drap om unnskyldning for tabber i etterforskningen. Drapene burde vært forhindret, sier Norbert Lammert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lammert sa under et møte i Forbundsdagen i Berlin tirsdag at ofrene ble mistenkeliggjort i stedet for at de fikk beskyttelse. Politi og andre myndigheter trodde drapene var del av et indre oppgjør i innvandrermiljøet, påpekte han.

Den siste tiden har avsløringene av at tre nynazister sto bak drap på ni innvandrere og en politikvinne vakt stor oppsikt i Tyskland. To av dem har begått selvmord, mens den tredje, en ung kvinne, nå sitter varetektsfengslet.

– Vi skammer oss over at sikkerhetsmyndighetene i delstatene og på riksplanet verken oppdaget nynazistenes planer eller forhindret deres forbrytelser, sa Lammert. – Vi er klar over at vi bærer et tungt ansvar for det som skjedde, tilføyde han.

De tyske myndighetene ble først i midten av november i år klare over at drapene på ni tyrkisk- og greskættede innvandrere i årene fra 2000 til 2006 trolig ble begått av nynazistene. Statsminister Angela Merkel har kalt saken en skam for Tyskland. (©NTB)