NORSK JUBEL: Håndballjentene jubler etter straffeseieren mot Spania. (Foto: Kent Skibstad/Scanpix)
NORSK JUBEL: Håndballjentene jubler etter straffeseieren mot Spania. (Foto: Kent Skibstad/Scanpix)
Kari Mette Johansen og Kari Aalvik Grimsbø. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
Kari Mette Johansen og Kari Aalvik Grimsbø. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Norge reddet seieren i straffedrama: – Igjen nekter vi å tape

Håndballjentene klarte kun uavgjort mot Spania, men kunne likevel juble til slutt.

Norge - Spania 39-38 e.s. (26-26)

Etter en tidvis overbevisende forestilling mot Tyskland, valgte Thorir Hergeirsson å teste flere nye spillere fra start i møtet med Spania.

I mål fikk Kari Aalvik Grimsbø muligheten. Trønderen grep den godt, og hadde ni redninger før pause.

Og når målvakts- og forsvarsspillet sitter, er Norge fremdeles best i verden, selv uten flere av sine største profiler. Etter 13 minutter hadde de norske jentene kontret seg til 9-3.

Men som mot tyskerne, gikk det norske spillet i bølgedaler. Spanias offensive forsvarsvarianter har skapt trøbbel for Norge før, og gjorde det igjen i Tysvær arena.

Nye typer
Nå har riktig nok det norske laget nye, fotrappe typer, som Stine Bredal Oftedal. Stabæks 20-åring viste at hun kan bli en joker mot de uvante forsvarsvariantene man risikerer å møte i VM, men kunne ikke hindre at Spania og playmaker Macarena Agulair holdt følge med Norge til pause.

VISTE SEG FREM: Stine Bredal Oftedal. (Foto: Kent Skibstad/Scanpix)
VISTE SEG FREM: Stine Bredal Oftedal. (Foto: Kent Skibstad/Scanpix)

Det sto 14-12 ved halvtid.

Aguilar fortsatte å herje etter hvilen, og utover i omgangen hadde Norge plutselig mer enn nok med å henge med gjestene.

Jessica Alonso sendte Spania i ledelsen 18-17 etter syv minutter av andre omgang, og derfra og ut fulgte lagene hverandre tett.

Mot slutten viste imidlertid Thorir Hergeirssons jenter frem noe av vinnermentaliteten som så mange ganger har sørget for edelt metall.

Linn Kristin Riegelhuth Koren har rutine i bøtter og spann, og var iskald da hun lobbet inn norsk 26-25-ledelse to minutter før full tid.

Spansk utligning
Jubelen ble likevel satt på vent, da Carmen Martín utlignet fra syvmetersmerket helt på tampen – dét betydde at oppgjøret måtte avgjøres på straffer.

Straffekastkonkurransen ble en lang affære, men Kari Aalvik Grimsbø avgjorde til slutt det hele i norsk favør, da hun gjorde straffekastkonkurransens første redning på Spanias 13. forsøk.

– Det var godt den kom, for å si det sånn. Jeg hadde håpet den skulle komme litt før, men vi fikk i hvert fall trent oss godt i situasjonen, og skytterne fikk mange straffer, sier målvakten til TV 2 Sporten.

TV 2 PLAY: Se intervju med Aalvik Grimsbø

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener Norges viste samme vinnervilje som i seieren mot Tyskland.

– Igjen nekter vi å tape kampen. Vi leder i begynnelsen, og gir fra oss initiativ. Vi har mye å gå på i samspilltrening, særlig fremover, og det er jo kanskje naturlig, sier Hergeirsson.

TV 2 PLAY: Se intervju med Hergeirsson

I Brasil-VM blir det tidlig sluttspill-action, ettersom det ikke er noe mellomspill. Derfor mener landslagssjefen at det var greit å få testet treffsikkertheten fra straffemerket.

– Når det først ble sånn på slutten, var det optimalt å få straffekonk. Det er tredje Møbelringen på rad at vi har ventet på å få muligheten til å trene på straffer, for det er jo sånn det kan være i cupmatcher i et mesterskap, sier Hergeirsson.