handballtro
handballtro

Grini om håndballjentene: – Et lag uten leder

En rekke svært gode håndballspillere, men ingen klare ledertyper. Det er status Norge i øyeblikket.

Stavanger (TV 2 Sporten): Tonje Larsen og Gro Hammerseng er borte. To tydelige ledere i det norske laget. Det betyr at andre må overta stafettpinnen, men den er vanskelig å få grep om.

– Det handler mye om posisjonen i laget, og den får man ikke bare ved å være i rollen som playmaker. Den bygges over tid, og akkurat nå er det ingen som har den posisjonen som Gro og Tonje hadde, sier Kjersti Grini til TV 2 Sporten.

IKKE MED: Gro Hammerseng har vært en sentral figur på landslaget de siste årene, men i VM i Brasil må Norge klare seg uten hennes hjelp og lederegenskaper. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
IKKE MED: Gro Hammerseng har vært en sentral figur på landslaget de siste årene, men i VM i Brasil må Norge klare seg uten hennes hjelp og lederegenskaper. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

- Reddet av de keivhendte
Norges mestscorende landslagsspiller gjennom tidene mener at Norges venstrehendte skyttere viste styrke mot Tyskland, mens andre må bli tøffere.

– Det blir lettere å gjemme seg bort og dytte ansvaret over på andre. Mot Tyskland ble vi reddet av de keivhendte, men vi er også avhengige av at de høyrehendte bakspillerne tør å gå på mål. Gøril Snorroeggen og Mari Molid har begge et godt skudd, men i går så de knapt mot mål. Begge forsøkte innspill ved omtrent hver eneste anledning, selv om de ikke lykkes med det tre og fire ganger i forveien, sier Grini, som peker på at Norge har ytterligere to sterke høyrehendte skyttere når mesterskapet kastes i gang.

– Nå er jo både Ida Alstad og Kristine Lunde-Borgersen ute med skade, men i Brasil vil de være på plass og vil sørge for ytterligere skuddstyrke på vår venstreside, sier Grini, som ble positivt overrasket over én høyrehendt spiller.

– Det var veldig forfriskende å se at unge Stine Bredal Oftedal turte å skyte, selv om hun ikke scorer hver gang, så er det viktig å tørre, mener Grini.

Positiv vri

– Kan mangelen på en tydelig leder bli Norges akilleshæl i VM?

– Nei, det tror jeg faktisk ikke. Det kan bli en bra greie at hele laget må ta tak, men da er vi helt avhengige av å bli tøffere i hodet og ikke dele på selvtilliten. I dag satt det i hodet på enkelte, og det er der det er størst forbedringspotensial, sier Grini.

LES OGSÅ: Sulland i VM-form sikret norsk seier mot Tyskland

Avgjorde på tampen
I fredagens kamp mot Tyskland ga Norge bort en sjumålsledelse, men satte inn et ekstra gir mot slutten av kampen og sikret til slutt 27-24-seier. Nettopp avslutningen på kampen gjør at de norske håndballjentene er trygge på at hele laget vil stå fram i avgjørende situasjoner.

– Jeg tror det er viktigere at alle er flinke til å bidra enn at én står fram som leder. Selv går jeg alltid på banen og gir hundre prosent, sier Heidi Løke, som var glitrende i fjorårets mesterskap da Norge tok sitt femte EM-gull.

– Med flere spillere borte er det desto viktigere at samtlige tar tak. Vi er avhengige av at alle bidrar maks. Denne gangen vil det være små marginer som avgjør, men vi er i stand til å nå langt også i dette mesterskapet, sier Linn-Kristin Riegelhuth, som sammen med Linn Jørum Sulland sto frem som Norges sterkeste i første test før håndball-VM i Brasil.