Twilight stjerne Elizabeth Reaser er på norgesbesøk i forbindelse med premieren av den fjerde Twilight filmen i rekka. Hun har mange gode ord å komme med.  (Foto: Cornelius Poppe/Gorm Kallestad)
Twilight stjerne Elizabeth Reaser er på norgesbesøk i forbindelse med premieren av den fjerde Twilight filmen i rekka. Hun har mange gode ord å komme med. (Foto: Cornelius Poppe/Gorm Kallestad)

Twilight-stjerne Elizabeth Reaser:
– Norge er et vampyrland

Stjernen mener den norske fansen er veldig ulik den amerikanske.

Vampyrer er enormt populære i Norge. Ifølge folklorist Gøril Aaseth skjer det omtrent hvert tiende år, men i det siste har vampyrinteressen kommet langt hyppigere. Det kan tv-serier som True Blood og Buffy the Vampireslayer og de superpopulære Twilight-filmene som kan ta deler av æren for.

Fra bøker og via Hollywood-filmer har Twilight blitt et fenomen. Ungdommer elsker vampyrene og da den tredje filmen hadde premiere i Oslo på onsdag var det hysteriske tilstander utenfor Colusseum kino.

Les også: Her er mannen bak kjenningsmelodien til «True Blood»

Erotiske vampyrer

Aaseth tror det er det forbudte og farlige som tiltrekker ungdommen. For mens 1800-tallets vampyrer var levende døde og liknet på zombier, er dagens vampyrer langt mer mainstream.

Vampyren har gått fra å være et marginalt fenomen til å bli massekultur.

– De moderne vampyrene har blitt veldig erotiske og seksualiserte, sier folkloristen.

Les også: Lisa Williams fomidler kontakt mellom levende og døde

– Vampyrer er sexy

Elizabeth Reaser spiller vampyrmamma i Twilight-filmene, men er for mange bedre kjent som pasienten Jane Doe i TV-serien «Grey's Anatomy» på TV 2.

Onsdag kastet hun glans over premieren til den fjerde Twilight-filmen «Breaking Dawn» i Norge. Skuespilleren elsker vampyrer.

– Det er noe veldig kult ved dem. De er veldig sexy. Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje de bare ansetter sexy skuespillere til rollene, ler hun.

Beskjedne norske ungdommer

Fra å være levende døde har vampyrene blitt et kulturelt ikon som kan brukes til så mangt. I Twilight-filmene har vampyrene fått utdelt menneskelige følelser og kan vandre rundt i dagslys. Etter tre filmer og mye fram og tilbake skal Bella, som spilles av Kristen Stewart og vampyren Edward, som spilles av Robert Pattison, endelig gifte seg.

Fansen gleder seg stort. Tusener av fans møtte opp da Elisabeth Reaser ankom premieren på den røde løperen i Oslo.

– Jeg er så overrasket, sier Reaser til God morgen Norge.

– Jeg visste ikke at så mange mennesker skulle møte opp på premieren. Alle var så spente glade og søte, sier skuespilleren rørt.

Hun synes de norske ungdommene virker veldig ulike de amerikanske.

– Amerikanerne er veldig trygge på seg selv, mens de norske ungdommene er mer beskjedne, og veldig søte, sier hun.

Les også: Norske ungdommer er for flaue til å kjøpe prevensjon

Se video fra den røde løperen over.

Et land for vampyrer

Reaser har aldri vært i Norge før og ante ikke hva hun skulle forvente. Men landet vårt overrasket stjernen i positiv retning.

– Jeg er forelsket i Norge. Jeg har aldri sett noe så vakkert, sier hun og nevner landskapet, trærne, vannet og fargene.

– Dette er magisk! Og menneskene her er veldig vennlige, sier hun.

Kan dette være et bra land for vampyrer?

– Ja, det tror jeg. Det er veldig kaldt her. Og grått. Og vått. Dette er faktisk slik twilight føles!

Les også:

Lilli Bendriss: – Jeg satt og så på hendene mine, og alt falt på plass