KJØRTE FEIL: Eli Hagen tok trappen ned fra slottsplassen i 2001 (montasje). (Foto: TV 2)
KJØRTE FEIL: Eli Hagen tok trappen ned fra slottsplassen i 2001 (montasje). (Foto: TV 2)
Eli Hagen2001
Eli Hagen2001

Husker du denne? Da Eli Hagen kjørte ned slottstrappen

– Det er helt klart min største tabbe, sier Eli Hagen, ti år etter trappestuntet utenfor slottet.

Det har stormet rundt tidligere Frp-leder Carl I. Hagen denne uken, etter at det ble kjent at politikerveteranen ikke fikk vervet i nobelkomiteen som han ønsket seg. Også kona Eli Hagen har involvert seg i den offentlige debatten etter hendelsen.

Ekteparet Hagen har vært meget profilert i politikken og i media siden de giftet seg i 1983. Likevel huskes fru Hagen kanskje aller best for da hun kjørte ned slottstrappa høsten 2001.

Tiårsjubileum denne uken

Nærmere bestemt 15. november, 2001. Hendelsen hadde med andre ord tiårsjubileum denne uken.

For å markere dette er TV 2 Nyhetenes tv-reportasje om saken, valgt ut som «ukens retro» på tv2.no.

Se den klassiske reportasjen i videovinduet øverst.

Bakgrunnen for den noe uvanlige «snarveien» var rett og slett at hun tok feil av hvor veien gikk ned fra slottsplassen. Familiebilen, en Volkswagen Golf, fikk dermed en turbulent tur ned de 17 trappetrinnene.

Bilen skal ha slått gnister før hun kom seg ut på hovedveien, og satte kursen hjemover.

LES OGSÅ: Husker du denne? Drakten som skulle forandre skøytesporten

– Kunne ha drept noen

Eli Hagen forteller mer enn gjerne hva som skjedde på den grå novemberkvelden i 2001.

BLE TURISTATTRAKSJON: Flere skuelystne tok turen for å se hvordan slottstrappen så ut dagen etter Eli Hagens uvanlige nedfart. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
BLE TURISTATTRAKSJON: Flere skuelystne tok turen for å se hvordan slottstrappen så ut dagen etter Eli Hagens uvanlige nedfart. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

– Det er helt klart min største tabbe, men det var en grå høstdag, og det var ikke mulig å se den trappa. Jeg så den femti centimeter før, og da var det allerede for sent. Jeg fokuserte da på å holde bilen på hjulene så den ikke veltet. Det gikk heldigvis fint. Det sa litt «klang, klang», men bilen var helt fin den, sier Eli Hagen til tv2.no.

Hun minnes at hun fikk seg en skikkelig støkk da hun kom hjem etter trappekjøringen.

– Da jeg kom hjem fikk jeg en reaksjon. Jeg satte meg i en stol og begynte å gråte og skjelve. Jeg tenkte på hvor mange mennesker som gikk opp og ned den trappa den kvelden, og at jeg var heldig som ikke kjørte på noen. Jeg kunne jo drept noen.

LES OGSÅ: Husker du denne? Anne-Marit ruget fugleegg i kløfta

Enorm medieoppmerksomhet

Hendelsen fikk massiv oppmerksomhet, både samme kveld og i dagene som fulgte. Eli Hagen forteller at hun opplevde det som svært ubehagelig da et utall pressefolk beleiret huset hennes i håp om å få et intervju.

– Hele media stod utenfor huset og ville inn. De dundret på døren, men jeg nektet å åpne. Jeg ville ikke at de skulle få se en gråtende Eli.

Ifølge henne endte det med at noen i pressen ringte til politiet.

– Politiet kjørte innom slottet og hentet Carl fra middag ved kongens bord. Da politiet kom måtte jeg blåse i promilletest, men den var selvfølgelig negativ, forteller hun.

TI ÅR SIDEN: Eli Hagen avbildet på sitt kontor på Stortinget, fredag 16. november, 2001. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
TI ÅR SIDEN: Eli Hagen avbildet på sitt kontor på Stortinget, fredag 16. november, 2001. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

– En episode folk husker

Den profilerte politikerfruen husker godt medietrøkket dagen etter. Hun forteller at hun fikk henvendelser fra TV 2 om hun kunne tenke seg å stille opp på en rekonstruksjon. Eli nektet, og TV 2 Nyhetene laget i stedet en animert rekonstruksjon av hendelsen.

Se rekonstruksjonen i videovinduet øverst.

Ti år etterpå blir Eli Hagen til stadighet minnet på den spesielle episoden.

– Det er mange jeg snakker med som fortsatt tar det opp, også i utlandet. Det er en latterlig episode som folk fortsatt husker og snakker om. Jeg skulle ønske at jeg hadde blitt husket for noe annet enn det, for det kunne gått så mye verre. Men nå ler jeg av det, avslutter Eli Hagen.LES OGSÅ: Husker du denne? Matmor ammet hundevalpen selv