pall2
pall2

Gunnarsson-saken: Flere risikerer fengselsstraff i overgangsskandalen

Personer i Stabæks og Vålerengas sportslige utvalg kan få fengselsstraff.

Torsdag bestemmer politiet seg for om de vil etterforske overgangsskandalen. Samme dag har de involverte partene fått frist til å sende inn tilleggsinformasjon til Påtalenemnda og NFFs Doms- og Sanksjonsutvalg.

– Vi avventer å kommentere noe mer før tilleggsinformasjonen er på plass, sier Påtalenemndas leder Egil André Berglund til TV 2 Sporten.

LES: Påtalenemnda møtte politiet i Gunnarsson-saken

Avtalene behandlet av sportslig utvalg
Det som virker å være sannsynlig er at flere enn Stabæks styreleder Erik Loe, Stabæks sportslige leder Inge André Olsen og Vålerengas sportslige leder Truls Håkonsen kan bli anmeldt. Begge klubbene behandlet nemlig avtalene i sine egne sportslige utvalg.

Juridisk ekspert på økonomisk kriminalitet, Bjørn Stordrange, utelukker ikke at flere kan bli stilt straffskyldige dersom det iverksettes politietterforskning av saken.

– I et selskap kan de som har opptrådt på vegne av selskapet stilles til ansvar. Det gjelder den daglige ledelse, styret og eventuelt andre i ledelsen som har hatt med saken å gjøre. I teorien er det mange personer som kan stilles til ansvar, forklarer Stordrange.

Bjørn Stordrange (Foto: TV 2/)
Bjørn Stordrange (Foto: TV 2/)

Kan bli utvidet tiltale
TV 2 Sporten vet at avtalene mellom Stabæk og Vålerenga ble hastebehandlet i klubbenes sportslige utvalg mot slutten av sommervinduet. I Vålerenga ble saken kun behandlet i telefonmøter – derfor eksisterer det knapt protokollførte referater fra femmillionersavtalen.

Ifølge advokat Stordrange kan det siste være grunnlag for utvidet tiltale.

– De ansvarlige slipper ikke unna ansvaret ved å unnlate å protokollføre noe – tvert om. I et aksjeselskap kan bare det å ikke føre riktig protokoll være i strid med lovgivningen. Hvis man klarer å kartlegge det som faktisk er skjedd så er man like ansvarlig uansett en protokollføring.

I Vålerengas sportslige utvalg risikerer disse personene straff:

Pål Breen, Bjørn Viljugrein, Harald Moræus Hanssen, Odd P. Skarheim, Jon Pran, Stig Grimsgaard Andersen og Jon H. Nordbrekken. Sportslig leder Truls Håkonsen er allerede anmeldt av Påtalenemnda, og han kan også få følge av direktør Pål Breen.

Les også: Hoftun legger seg flat i Gunnarsson-saken
Les også: Slik var Rosenborgs Gunnarsson-pakkeløsning

Steen Jensen med innrømmelse
Mr. Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen, har allerede gjort det klart at det var det sportslige utvalget i klubben som behandlet saken. Til Dagbladet uttalte Steen Jensen følgende 28. oktober:

– Jeg har vært del av det sportslige utvalget som håndterte de to sakene – overgangen for Veigar og opsjonen på Herman Stengel. Jeg fastholder at det handler om to separate avtaler, men innser at måten de er håndtert på åpner for spekulasjoner og mistenksomhet. Dette burde vi sett da avtalene ble inngått, og sørget for at det ble krystallklart at den ene avtalen ikke var avhengig av den andre.

Ifølge konstituert styreleder i Stabæk, Jarl Øverby, sitter følgende personer i Stabæks sportslige utvalg: Erik Loe, Knut Harlem, Lars Holter Sørensen, Ingebrigt Steen Jensen, Tor Aaserød, Inge André Olsen og Pål Berg.

Trio fra RBK
Rosenborg er foreløpig ikke anmeldt i saken. Dersom trønderne blir anmeldt er det trioen som behandlet det kontroversielle pakkebudet på Gunnarsson (Erik Hoftun, Nils Skutle og Terje Svendsen) som kan bli straffet. Saken ble aldri behandlet av resten av styret fordi Gunnarsson ble solgt til VIF.

Les også: Rosenborg kan bli straffet likevel
Les også: Dette er Gunnarsson-saken

– Ikke hverdagslig straffesak
Politiet har allerede signalisert at de ser svært alvorlig på saken. Bjørn Stordrange tror det kan få store konsekvenser for aktørene dersom politiet velger å etterforske saken.

– Hvis man ser på det som en straffesak, og som et mulig bedrageri, så dreier det seg om såpass store beløp at det ikke dreier seg om en hverdagslig straffesak. Teoretisk sett kan det være mange års fengsel, opptil seks år, sier advokaten.