EKSPERT: Johan Kaggestad er TV 2 Sportys løpeekspert. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
EKSPERT: Johan Kaggestad er TV 2 Sportys løpeekspert. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Kaggestad sier ja til høydehus: – Ser ingen etiske problemer med det

Johan Kaggestad mener en oppheving av forbudet gir mange fordeler.

Onsdag ble det kjent at fem norske særforbund vil ha ja til høydehus. TV 2s utholdenhetsekspert Johan Kaggestad hilser initiativet velkommen.

– Norge er det eneste landet i verden med forbud. Det virker snålt på meg. Husk på at hverken høydehus eller høyderom står på noen internasjonale dopinglister, sier han til TV 2 Sporten.

Les også: Bjørndalen: – Tror høydehus blir tillatt igjen

Vedtak om forbud ble fattet på idrettstinget i 2003 etter flere år med debatt. Det var etiske hensyn som til slutt ble avgjørende, og flere sidestilte høydehus med dopingmisbruk.

Det får Kaggestad til å riste på hodet.

– Jeg ser overhodet ingen etiske problemer med hvilket lufttrykk du eventuelt velger å ha i rommet ditt. Skal man ha egne klasser for de som er født og oppvokst eller bor i høyereliggende strøk, for eksempel? Det er ingen tvil om at det gir en fordel som idrettsutøver å bo i høyden. Det er jo også derfor høydehus er bra, for da kan man utligne disse forskjellene, sier han.

Les også: Uenighet mellom Northug og landslagstreneren
Les også: Emil Hegle Svendsen sliter med høydegåten
Les også: Heiberg og IOC forstår ikke høydehusforbudet

– Gir mange praktiske fordeler
Kaggestad ser også andre fordeler ved å oppheve forbudet.

– Det vil gi mange praktiske fordeler som mindre reisevirksomhet, noe som er gunstig økonomisk sett, samt nærhet til familie, sier han.

– Det kan også være positivt for helsen ved at tilpasningen til vanlig høydetrening blir enklere. Trening i høyden kan være farlig og ødelegge en utøver uten gode forberedelser. Se bare på hva som skjedde med Per Elofsson i OL i 2002. Jo mer tilpasset høydetrening du er, jo mindre belastning møter du oppe i høyden, forklarer Kaggestad.

Og minner om:

– Høydehus er heller ikke farlig. Du dør ikke av det. Og det er faktisk ett av de viktigste prinsippene bak antidopingarbeid: Hindre bruk av helseskadelige preparater

Kaggestad ser likevel et godt poeng om hvorfor forbundet ble vedtatt for åtte år siden.

– Norge ønsket å sette en standard i en tid da idrettens omdømme var frynsete med mange dopingsaker. Sånn sett var det forståelig. Men det er ingen grunn til at vi skal ha et forbud nå, sier han.

Les også: Toppidrettssjefen og idrettspresidenten vil ta høydedebatten
Les også: Dale Oen vil svømme i høydetelt
Les også: Mikkelsplass vil forby høydehus

– Hold barn og unge unna
De fem særforbundene går inn for at bruk av høydehus kun skal være forbeholdt toppidrettsfolk og koordinert av Olympiatoppen. Barn og unge må derfor trene på konvensjonell måte.

Det er Kaggestad helt enig i.

– Det er den eneste ulempen jeg kan se: At unge utøvere med rike og ressurssterke foreldre blir fristet til å bruke det, og dermed skape et skille. Det finnes nok av gale foreldre som vil være villig til å kjøpe høydehus. Dessverre, sier han.

Dale Oen restartet debatten
Debatten om høydehusbruken fikk ny vind i seilene da svømmeren Alexander Dale Oen uttalte at han var redd konkurrentene i bassenget får et forsprang til OL med bruk av høydetelt.

Dale Oen fikk blant annet støtte fra spydkongen Andreas Thorkildsen på Twitter.

Dagen etter uttalelsen åpnet både toppidrettssjef Jarle Aambø og idrettspresident Børre Rognlien for å se på forbudet.

Også IOC-medlem Gerhard Heiberg kastet seg inn i debatten.

– IOC forstår ikke hvorfor Norge har et forbud mot bruk av høydehus. Det har i alle fall ikke noe med bruk av doping å gjøre, sa han til Aftenposten.