Torstein Horgmo (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)
Torstein Horgmo (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)

X-Games-vinner Toutant: – Ingen vil kjøre disse dritkjedelige FIS-rennene

Både det norske og internasjonale snowboardforbund er i harnisk over manglende samarbeidsvilje av FIS. Flere kan følge Terje Håkonsens eksempel fra Nagano OL i 98 og boikotte 2014-OL.

Fredag ble det klart at det internasjonale skiforbundet FIS ikke vil samarbeide med TTR, som er den største arrangøren av fristilrenn, om kvalifisering til slopestyle.

I OL i Sotsji i 2014 skal for første gang slopestyle arrangeres som OL-gren.

Les også: Slopestyle er bekreftet på programmet i Sochi 2014

Håpet på FIS-samarbeid – ble skuffet
Både det norske og internasjonale snowboardforbundet hadde i det lengste håpet at skulle være mulig for TTR og FIS å samarbeide om OL-kvalifiseringen.

Nå er det altså klart at FIS har avvist et samarbeid og det betyr at snowboardere som ønsker å stille i OL må kvalifisere seg gjennom FIS-arrangerte renn.

– Forhindrer utviklingen av sporten
Avgjørelsen har skapt furore i det internasjonale snowboardmiljøet. Generalsekretær i snowboardforbundet Dagfrid Forberg mener dette at FIS viser at de ikke ønsker å være med på utviklingen av snowboardsporten.

– De viser med dette manglende interesse for snowboardsporten og forhindrer den internasjonale utviklingen av sporten, forteller Forberg til snowboardforbundets nettside.

Generalsekretæren mener et samarbeid var noe alle innen snowboardmiljøet ønsket.

– FIS hadde nå muligheten til å bidra til en harmonisering av konkurransesnowboard og takket nei til tross for massiv støtte for en slik løsning fra snowboardmiljøer, nasjonene og kjørerne.

– Dritkjedelige FIS-renn
Snowboardsporten har flere arrangører av store konkurranser. Sebastian Toutant er en av verdens beste i slopestyle og mener avgjørelsen gjør det vanskelig for kjørerne.

– Det er allerede så mange konkurranser, med Dew Tour, X-Games, FIS og TTR blir det umulig å konkurrere i alle, forteller kanadieren til ESPN.

Vinneren av slopestyle i X-Games mener det ikke er positivt at man må prioritere FIS kun for å kvalifisere seg til OL.

– Om OL skal være den største konkurransen, hvorfor er ikke de andre store konkurransene da annerkjent som kvalifiserende? Istedefor disse dritkjedelige FIS-rennene som ingen bryr seg om? Det er helt latterlig.

Les også: - X-games er like stort som OL

Kan gjøre som Håkonsen i 98
I Nagano-OL i 1998 valgte Terje Håkonsen å ikke delta etter en langvarig konflikt mot FIS: Snowboardlegenden mente FIS aldri hadde støttet utviklingen av sporten og innlemmet sporten i OL når det ble store penger i den.

Nå mener Toutant at en boikott også er en mulighet foran OL i Sotsji.

– Om alle kjørerne sier at vi ikke lenger vil være bikkjene til FIS og gjøre som de sier så vil jeg støtte det. Men jeg kommer ikke til å gjøre som Terje og være den eneste som sier nei dersom alle andre drar.