For de over 45 som sier at de ofte har problemer med søvnen viser studier en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
For de over 45 som sier at de ofte har problemer med søvnen viser studier en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Dårlig søvn kan gi fibromyalgi

Kvinner som ofte opplever søvnproblemer har mye høyere risiko for å utvikle smertelidelsen fibromyalgi, viser en stor norsk studie.

Mange mennesker plages i varierende grad av smerter i musklene og skjelettet. De som er mest alvorlig rammet har kroniske smerter i hele kroppen.

Dette er et av de viktigste kriteriene i diagnosen fibromyalgi, som rammer mellom tre og fem prosent av den voksne befolkningen. 90 prosent av de som får diagnosen er kvinner.

Mange som har diagnosen fibromyalgi har tilleggsymptomer som trøtthet og søvnforstyrrelser, men nå har norske forskere vist at det kan være søvnproblemene som fører til muskelsmertene som vandrer rundt i kroppen.

Les om Kathrine som fikk diagnosen fibromyalgi 15 år gammel her

Søvnproblemer femdobler risiko

Paul Jarle Mork og Tom Ivar Lund Nilsen fra Institutt for bevegelsesvitenskap ved NTNU gikk igjennom data fra over 12.000 kvinnelige deltakere i Helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag.

Ingen av damene hadde smerter da undersøkelsen begynte. Men noen rapporterte om problemer med søvnen.

Ti år senere har de sett på hva som skjedde med kvinnene med og uten søvnproblemer.

De fant ut at søvnproblemer er en vesentlig risikofaktor for kroniske muskel- og skjelettplager, selv etter at det er tatt hensyn til andre faktorer som fysisk aktivitet, røyking, alder, fedme og psykisk velvære.

– Sammenhengen er svært sterk. For de over 45 år som sier at de ofte eller alltid har problemer med søvnen, ser vi en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi, sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer, sier Mork til Forskning.no.

Les også: 500 000 nordmenn har søvnproblemer

– Ta søvnproblemer på alvor

Med bakgrunn i studiene mener Mork det er all grunn til å ta søvnproblemer på alvor.

– Dersom søvnproblemene kan oppdages og behandles tidlig, vil man kanskje kunne redusere risikoen for både fibromyalgi og andre kroniske sykdommer, sier han til Forskning.no.

Andre lidelser ser også ut til å henge sammen med hvor godt vi sover.

Økt risiko for hjerteinfarkt

En ny studie, gjennomført av stipendiat Lars Erik Laugsand ved NTNU, viser at søvnproblemer kan øke risikoen for hjerteinfarkt med opptil 45 prosent.

3, 3 prosent av deltakerne fortalte at de hadde problemer med innsovning hver eneste natt. Disse hadde en økt risiko for hjerteinfarkt på 45 prosent. 2,5 prosent hadde tilsvarende problem nesten hver natt, og 8 prosent fortalte om generelt dårlig søvnkvalitet mer enn en gang i uken.

Les også: Først etter fire legebesøk, fikk Heidi diagnosen hjerteinfarkt

Stress ødelegger søvn

Ifølge psykolog John Petter Fagerhaug er det særlig én faktor som ødelegger nattesøvnen vår.

– Stress er en av de vanligste årsakene til søvnproblemer, sier Fagerhaug til God morgen Norge.

Han mener at man må lære seg å gi slipp på alle tankene når man legger seg

Les også: De beste rådene mot søvnløshet

Her er Fagerhaugs tips til bedre søvn:

  • Gi slipp - Du kan ikke løse verdensproblemene om natten.
  • Skriv ned stikkord. - La hjernen gå igjennom alle tanker og bekymringer før du legger deg.
  • Slå av TV-en - Ha det rolig rundt deg.
  • Unngå å sove på dagtid.
  • Bruk soverommet til å sove i, ikke til å arbeide i.
  • Hvis du våkner om natten, ikke se på klokka.
  • Bruk fantasien - Vi leser for små barn for å stimulere fantasien. La tankene vandre uten at de bunner i ditt virkelige liv.