thierry hanry handser (Foto: TV 2/)
thierry hanry handser (Foto: TV 2/)

Irlands herlige revansje

Ble snytt for VM - i morgen får Irland sin etterlengtede revansje.

Frankrike kvalifiserte seg til VM i Sør-Afrika på bekostning av Irland etter en av de største playoff-skandalene i moderne tid.

Frankrike vant 1-0 i Irland, men Robbie Keane sørget for 1-0 til Irland ved ordinær tid i bortekampen. I første ekstraomgang dempet Thierry Henry et frispark med hånden, før han leverte ballen til William Gallas. Gallas pirket inn utligningen fra kort hold, men etter kampen var Henrys viljehands det store samtaletemaet.

LES: Henry jukset Frankrike til fotball-VM
LES: Irene raser etter Frankrike-kampen

Med daværende justisminister Dermot Ahern i bresjen krevde irene at kampen måtte spilles på nytt. De irske landslagsstjernene anklaget Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og forbundets president Michel Platini for en konspirasjon for å hindre Irland i å delta i VM.

- Han (Michel Platini) og Sepp Blatter sitter sikkert og sender SMS’er til hverandre, og gleder seg over resultatet nå, uttalte Robbie Keane i etterkant av kampen.

LES: Beskylder Uefa for fransk konspirasjon
LES: - Ja, det var hands

Det var ikke bare i Irland at diskusjonen raste. I Frankrike tok landets gymlærere bladet fra munnen og kritiserte Thierry Henry i en pressemelding.

Henry hadde også sine støttespillere. Den franske sportsministeren Rama Yade og Patrice Evra talte den tidligere Arsenal-spissens sak.

- For meg kan vi spille omkamp når som helst - på PlayStation, sa United-backen ifølge The Times.

LES: Gymlærere fordømmer Henrys hands
LES: Evra: - Henry fortjener en statue

Tirsdag kveld kvalifiserer Irland seg etter alt å dømme til EM i Polen og Ukraina. Irene slo Estland 4-0 i Tallinn, og mye skal gå galt for at Irland ikke spiller sitt første EM-sluttspill siden 1988.

Øyvind Alsaker gleder seg over at Irland igjen er å finne i det gode selskap.

- De fikk på mange måter rettferdigheten oppfylt i trekningen. De vant jo den som det suste, sier Alsaker.

Han har bare gode minner når det gjelder Irland og mesterskap.

- Det at Irland kvalifiserer seg for EM fortjener de selvfølgelig. De har vært utsatt for urettferdighet, og de har i tillegg ofte snublet i playoff-kampene. Det gjør jo det ekstra hyggelig for dem. De er jo en fantastisk gjeng å ha med på tur. Jeg reiste mye med dem i Italia-VM i 1990, og det var jo helt ellevilt. Jeg husker det sto «irske fans tømmer Roma for øl» i italienske aviser, humrer Alsaker.

Alsaker tror ikke at irene vil bli like dominerende banen.

- Hvis de er heldige med trekningen igjen så er jo det slik i et EM-sluttspill at du kan gå videre, være heldig i en kvartfinale, og så er du i en semifinale. Irland er selvfølgelig ingen favoritt, men de spiller god fotball. De har bra fart i laget, og i tillegg har de britisk trøkk. Likevel er de ikke bedre enn at de må ha tur med trekningen, sier Alsaker.

Fotballeksperten tør nesten ikke tenke på hva som skjer dersom Irland havner i samme gruppe som Frankrike.

- Da får du jo payback-time og hele pakka. Det kan bli heftig, avslutter Alsaker.