Bilauksjon kan være en god mulighet til å få veldig mye bil for pengene   men det er nok et faktum at ikke alle objektene er like attraktive.
Bilauksjon kan være en god mulighet til å få veldig mye bil for pengene men det er nok et faktum at ikke alle objektene er like attraktive.

Bilauksjon: Her kan du gjøre et bruktbilkupp

Men du skal vite hva du driver med. Les ekspertens råd:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei naboen har akkurat kommet hjem med ny bil kjøpt på bilauksjon i Oslo og jeg trodde han kødda da han sa prisen. Han har fått en VW Passat stasjonsvogn til en pris jeg ikke trodde var mulig. Har sett litt på finn etterhvert og det virker som han betalte minst 50.000 kroner mindre enn det andre skal ha for tilsvarende bil.

Jeg bare lurer på om det kan være så enkelt og hvorfor ikke flere da kjøper på auksjon? Jeg er veldig fristet til å gjøre det samme, men har ikke turt å gjøre det før fordi jeg har hørt at det kan være veldig dårlige biler som selges der. Hva mener dere i Broom?

Benny svarer:

Heisann! Det er slett ikke uvanlig at man kan gjøre et "kupp" på bilauksjon, jeg har både sett og hørt mange eksempler på det opp gjennom årene. Dette varierer også veldig mye, ofte etter hvor mange som er til stede på auksjonen. Er det lite folk og dødt i auksjonshallen, øker selvfølgelig sjansen veldig for å gjøre gode kjøp!

Generelt er det slik at det er de litt mer ukurante merkene og modellene du kan gjøre aller best kjøp på. Bare for å ta et noen eksempler: Franske biler er gjengangere her, det samme gjelder eldre modeller fra f. eks Hyundai og Kia. Også japanere som ikke har vært bestselgere som nybiler. Dessuten ofte biler som har noen "skavanker", f. eks bensinmotor i segmenter der alle vil ha diesel, manuelt gir der konkurrentene har automat osv.

Stasjonsvogn med dieselmotor, firehjulstrekk og automatgir derimot - da synker sjansen for å gjøre et kupp sterkt.

Bilkyndig person

Mange biler som ender på bilauksjon har vært forsøkt solgt gjennom andre kanaler tidligere - men blitt stående. Det er det jo gjerne en grunn til. Derfor har bilauksjonene ofte mange biler som blitt oppfattet som litt "ukurante" i bruktmarkedet. Det trenger absolutt ikke bety at de er dårlige - men det er biler som ikke "alle andre" vil ha.

De aller fleste som driver med dette sjekker bilene på forhånd og auksjonerer dem med en tilstandsrapport. Jeg er imidlertid ikke så sikker på om alle disse rapportene er like grundige. Jeg anbefaler derfor sterkt å ta med en bilkyndig person som kan se på bilen før du kjøper. De fleste har også en garanti, men det varierer hvor bra denne egentlig er.

Servicehefte er også viktig. Sjekk om det ligger i bilen og ikke minst at det er fulgt opp. Du kan også få en brukbar pekepinn på hvordan bilen har vært behandlet ved å se nøye på den, både utvendig og inni.

Før du går på auksjon for å kjøpe bør du sjekke ut de aktuelle modellene og ikke minst skaffe deg en oversikt på hva prisene ligger på ellers i markedet. Auksjon SKAL være billig - og finner du attpåtil en fin bil som du har lyst på, ligger alt til rette for å spare mange tusenlapper.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: - Hvordan finner jeg ut om det er jukset med bilen min?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: