alsakerhenriksenskullerudwolffeikrem
alsakerhenriksenskullerudwolffeikrem

Alsaker om landslaget: – Kvitter seg ikke med problemet ved å hente yngre spillere

TV2s fotballkommentator Øyvind Alsaker har liten tro på at friskt blod vil friskmelde landslaget.

Norge gikk på sitt største tap under Egil «Drillo» Olsen da Wales flesket til med en 4-1-seier hjemme i Cardiff. Tidligere i høst gikk EM-drømmen fløyten etter tapet mot Danmark i Parken, og lørdagens kollaps mot Wales gjør at varsellampen lyser før VM-kvaliken skal sparkes i gang.

– Løsningen alle tyr til
Flere skriker etter et generasjonsskifte på landslaget og mange ser til den yngre garde for å finne løsning på problemene. Nylig ble det startet opp et U23-landslag, men TV2s fotballkommentator Øyvind Alsaker har lite tro på at det er behov for et generasjonsskifte på landslaget.

– Nei, det kan jeg ikke se. Grunnen er at den neste generasjonen ikke er så mye bedre. Det er ikke spillere der som er gode nok til at de kan kjøres rett inn på laget, sier Alsaker til TV 2 Sporten.

Les også: Drillos dårligste landslagsår

Etter lørdagens kamp var Aalesund-trener Kjetil Rekdal klar på at landslaget skriker etter friskt blod. Han mener at det nåværende laget ikke kan bli bedre, men Alsaker mener at ropene om friskt blod kommer som en naturlig årsak av landslagets prestasjoner den siste tiden.

– Det er jo den enkle løsningen alle tyr til. Folk snakker om å få inn friskt blod og å bytte ut hele «gjengen». Landslaget består av spillere som ikke holder så høyt nivå. En kvitter seg ikke med problemet ved å hente noen som er yngre, sier Alsaker.

Les også: Fullstendig ydmyket av «lille» Wales

Europa er nøkkelen
Et fåtall av Norges yngre spillere har fått sjansen på landslaget dette året, men Markus Henriksen og Håvard Nordtveit har fått prøvd seg. Assistenttrener for U21-landslaget, Tor Ole Skullerud, har derimot stor tro på at flere av unggutta er i stand til å ta det nødvendige steget.

– Det er definitivt mange på U21-laget som har potensial til å ta steget allerede i en VM-kvalik. Om de klarer det må prestasjonene i Tippeligaen og de respektive klubbene vise, men at de gjør det på sikt er jeg sikker på, sier Skullerud.

– Nordtveit er et naturlig valg, og jeg tror han kommer med. Han er stabil, spiller i en god liga og han er ung. Vi må få spillere ut i Europa for å bli bedre, mener Alsaker.

Midtbaneproblemet
U21-assistenten mener at spillertyper som Henriksen, Nordtveit, Mohammed Fellah, Harmeet Singh, Marcus Pedersen og Thomas Rogne alle er i stand til å ta steget. Han sier seg likevel enig med Alsaker i at Norges akilleshæl ligger på midtbanen.

– Det er i midtbaneleddet det største utviklingspotensialet ligger. Der trenger vi mangfold, sier Skullerud.

Les også: Målløse målkonger i EM-playoff

– Det er her vi sliter. Alexander Tettey og Christian Grindheim er jo bra hver for seg. Vi har også Ruben Yttergård Jensen, men det er kanskje en for mye av samme type. De er alle litt for temposvake, sier Alsaker.

Når det kommer eventuelle erstattere mener Alsaker at det er få som kan være med på å heve midtbaneleddet.

– Henriksen har vel ikke akkurat dominert i årets Tippeliga, og det er en av de svakere ligaene i Europa. Magnus Wolff Eikrem har gode ferdigheter med ball, men er veldig ujevn i det defensive. Skal en spille på en norsk midtbane må en ha begge deler, sier Alsaker.

Håper på de Lanlay
Norge må sluke skuffelsen etter et mislykket forsøk på å nå EM-sluttspillet i Polen og Ukraina neste sommer. Nå rettes energien inn mot VM-kvaliken - der mener Alsaker at Norge må spille på det vi har vært gode på tidligere.

– Jeg mener at 4-4-2 er dødfødt med den midtbanen vi har i dag. Det er for lite tempo der, det så en mot Wales og det har en sett før. Vi må fortsette med å være gode bakover og gjøre det vanskelig for motstanderen. Så får vi håpe at Drillo klarer å komponere en midtbane som er bedre en den vi har nå, samt at Moa scorer mål, sier Alsaker.

Les også: Huseklepp scoret karrièrens enkleste mål etter Wales-tabbe

Selv om Alsaker ikke tror noen av Norges yngre spillere kan komme inn og etablere seg i startelleveren, håper han at flere får sjansen. Etter jul skal Drillos ut i privatlandskamper der kun hjemlige spillere får prøve seg.

– Vi må gi dem sjansen og håpe at de tar steget. Yann-Erik de Lanlay har en sjanse der. Kommer han inn og gjør det bra, så bør han få prøve seg i treningskamper til våren. Det er sånne typer vi savner - en ving som kan drible og skape ubalanse hos motstanderen, sier Alsaker.