Espen Ruud (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Espen Ruud (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Ruud fra Mesterliga-kvalik til sportslig krise på tre måneder

– Stemningen er selvfølgelig ikke god, sier Espen Ruud om situasjonen i OB.

Cardiff (TV 2 Sporten): De tre siste sesongene har FC København dominert i dansk fotball. Med Ståle Solbakken som trener vant hovedstadslaget den danske Superligaen i 2008/09-, 2009/10- og 2010/11-sesongen.

Bak FCK var det også ett lag som dominerte. Odense Boldklub, med Espen Ruud på laget siden 2008 og Tore Reginiussen siden i sommer, står nemlig med tre strake andreplasser. Men det er lite som tyder på at det blir medalje på nordmennene i år. OB har kun én seier på de sju siste ligakampene.

– Det går dårlig. Vi har store problemer. Det er litt skuffende, ettersom vi har et ganske bra lag som burde henge med i toppen, men det klarer vi ikke, sier Espen Ruud til TV 2 Sporten.

– Vi har vært langt nede ganske lenge. Det er liksom ikke sånn at har tapt et par kamper og så vunnet igjen, vi har liksom tapt 8–9 kamper.

– Bedre tropp i år
I august kom laget seg helt til siste kvalikrunde i Mesterligaen. Etter å ha vunnet 1–0 hjemme mot Villarreal, tapte OB 0–3 på El Madrigal og måtte nøye seg med Europaliga-spill. Derfra har det bare gått nedover.

– Dere havnet på andreplass i fjor. Er det så mye som har endret seg?

– Nei, jeg synes faktisk at troppen er enda bedre nå, men vi har ikke klart å få det til å henge sammen spillemessig. Vi slipper inn for mange mål og gjør rett og slett for mange feil, mener Ruud.

– Hva er problemet?

– Det kan være mange ting. Vi jobber med det, men har ikke sett noen resultater enda. De siste kampene har i alle fall innsatsen vært bra. Det er ikke noe annet å gjøre enn å arbeide hardt. Vi har så mange bra spillere at det bør gå mye bedre hvis vi blir litt mer samkjørte.

Espen Ruud - OB (Foto: JOSEP LAGO/Afp)
Espen Ruud - OB (Foto: JOSEP LAGO/Afp)

Dårlig stemning
Trener Henrik Clausen har fått mye kritikk for måten han har ledet laget på etter at han tok over som hovedtrener for ett år siden. Før det var han fysisk trener i klubben. Danske aviser kunne i forrige uke melde om spilleropprør. Flere spillere skal ha fortalt sporten.dk at det bare er et tidsspørsmål før Clausen forsvinner fra jobben.

Les også: Spilleropprør i «norske» OB

– Jeg skal ikke kommentere for mye om det som står i avisen, men vi er selvsagt ikke helt fornøyde med situasjon, sier Ruud.

I september 2010 fikk Lars Olsen sparken i OB. Da hadde Olsen ledet de blå og hvite til to sølvmedaljer.

– Det var litt overraskende. Det var ikke sånn at de andre trenerne hadde gjort det dårlig. Vi hadde jo to-tre andreplasser med dem og lå på fjerdeplass når det skjedde, men det var litt andre problemer, så det var derfor det skjedde, forteller landslagsbacken.

Les også: – Bari skylder Huseklepp en mill i lønn
Les også:U21-gutta gikk på samme smellen som mot England

For øyeblikket er OB nummer åtte i en liga som består av tolv lag. Det er ni poeng opp til FC Nordsjælland på andreplass når det gjenstår tre kamper før lagene tar vinterpause.

– Stemningen er selvfølgelig ikke god. Når man taper kamper så skal man finne feilen og skylde på mange ting. Men det er vanskelig å si hva som er grunnen. Det er nok litt av alt mulig. Men spillerne må i alle fall stå sammen, sier Ruud.

Inspirert av Odd
27-åringen er aller mest opptatt av hvordan OB skal begynne å klarte på tabellen igjen – og tror det kan skje i løpet av kort tid.

– Jeg har følt det lenge nå. Det har gått veldig lang tid siden vi følte at det skulle snu. Det har det ikke gjort enda. Men jeg har vært med på tunge perioder før – spesielt i Odd.

Les også: Her protesterer de mot sparkingen av trener som holdt sex-overgrep skjult

Nettopp Odd, Ruuds gamleklubb, har muligheten til å få smake på edelt metall. Formlaget i Tippeligaen har nemlig gått fra bunnstrid til medaljekamp i løpet av en fantastisk høstsesong. Med seire mot Sogndal og Sarpsborg 08 i de to siste serierundene blir det sannsynligvis medaljeplass.

– Det er imponerende. Spesielt etter sommeren, hvor de lå litt nedi sumpa der. Det viser jo at det er mulig å snu på situasjonen. Det er inspirerende å se dem, så får vi håpet at vi kan klare det samme, sier Ruud om innsatsen til sine gamle lagkamerater.