St. James' Park (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
St. James' Park (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

120 års historie over i Newcastle

Fra og med torsdag vil ikke lenger St. James' Park være en del av navnet på stadion til Newcastle United.

Siden 1880 har St. James' Park vært synonymt med fotball i nordøst-England.

Siden Newcastle West End og Newcastle East End i 1892 slo seg sammen og ble til Newcastle United, har St. James' Park vært hjemmebanen til laget med sebrastripene.

Planlagt fra 2009
I oktober 2009 kunngjorde Newcastle-eier Mike Ashley og direktør Derek Llambias planene om å selge navnet på den berømte stadion.

På det tidspunktet var Newcastle rykket ned til Championship og fansen var fra før svært lite fornøyd med den relativt nye eieren. Forslaget om bytte av navn på stadion førte til at fans skrek om eierskifte og demonstrerte mot forslaget.

To år seinere har situasjonen forandret seg for «the Magpies». Laget opplever en voldsom opptur med tredjeplass i Premier League og Mike Ashley har endelig begynt å vinne supporterne over.

Sports Direct Arena
Siden 2009 har stadion hatt navnet Sportsdirect@St. James' Park. Nå er det altså bestemt at sistedelen skal kuttes og stadion vil inntil videre hete Sports Direct Arena.

Klubbens kunngjøring kom med en pressemelding hvor det ble forklart at det var ønsket å selge stadionnavnet med St. James' Park tilknyttet, men at det ikke har vært noen interesse for dette.

– Planen var å selge navnet med linken til det originale, men dette har vist seg å ikke være attraktivt for eventuelle kjøpere.

Les også: Newcastle fortsatt ubeseiret etter Ba-show mot Stoke
Les også: Newcastle nekter å tape

Mister hovedsponsor i mai
I mai går klubbens avtale med hovedsponsor, Northern Rock, ut og Derek Llambias kan fortelle Newcastle Evening Chronicle at planen er å selge både draktreklamen og stadionnavnet til en ny hovedsponsor.

– Dette gir muligheten for en eventuell sponsor å kjøpe både navnet på stadion og draktreklamen. Ved å gi stadion navnet Sports Direct Arena får vi vist potensielle kjøpere hvilke muligheter det er.

Sports Direct Arena er en Storbritannias største sportskjede og ble grunnlagt av Mike Ashley i 1982.

Forventes vrede fra fans
Det er ventet at klubben vil igjen få fansens vrede rettet mot seg etter denne avgjørelsen, men håper også at planene for hva pengene skal brukes til vil bli verdsatt av tilhengerne.

– Dette er vanskelige økonomiske tider. Vi vil bruke pengene vi får inn til å kjøpe en god ung spiller hver sesong og i tillegg kan vi fortsette å holde billettprisene nede. Det vi får inn her vil bli investert i klubben og ikke tatt ut som profitt.

At klubben skal bruke pengene vil kanskje være vanskelig for fansen å tro på. Da Newcastle solgte Andy Carroll til Liverpool for godt over 300 millioner kroner lovet Ashley at pengene skulle gå til nye spillere.

I sommer hentet Newcastle nye spillere som har gjort suksess så langt i sesongen, men Demba Ba, Yohan Cabaye, Sylvain Marvaux og Gabriel Obertan kostet ikke klubben i nærheten av det de fikk inn på salget av Carroll.