VANSKELIG: Det har vært et tungt og vondt år for Rune Olsgaard som er en av de som har jobbet på båten «Berserk»
VANSKELIG: Det har vært et tungt og vondt år for Rune Olsgaard som er en av de som har jobbet på båten «Berserk»

– Vi ble bedt om å skrive testamentet på forhånd

Rune Olsgaard om tiden etter den dramatiske «Berserk»-ulykken.

Tidligere i år fikk Norge sjokkbeskjeden om at båten «Berserk» var meldt savnet.

Ikke lenge etter ble søket etter båten om mannskapet avsluttet og verken båten eller de tre mennene om bord, Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard James Banks, har kommet til rette.

Denne uken ble det klart at TVNorge skal vise serien om ekspedisjonen som endte på verst tenkelige måte.

Serien viser mannskapet på båten, på vei mot Antarktis.

Les også: Jarle Andhøy slår tilbake mot «Berserk»-bråket

Tungt tilbakeblikk

«Berserk»-maskinist Rune Olsgaard er en av de som var med på store deler av ekspedisjonen, og forteller til «God kveld Norge» om det vanskelige året.

– Det startet for meg i Alaska i Dutch Harbor hvor jeg fikk jobbe litt på en krabbefiskebåt og prøve meg litt på det først, før vi startet «Berserk»-reisen. Jeg hadde som mål å komme til isen for jeg ble jo snytt for isen i forrige runde, når jeg ble arrestert i Canada. Så målet mitt var å seile fra toppen av verden til bunnen av verden, forteller han.

Men Rune kom aldri med til Alaska.

– Nei det gikk ikke slik. Det vil jo komme fram etter hvert i serien. Det ble litt slag og drag i den serien, som da til slutt endte på den tragiske måten det gjorde. Det er rundt 26 måneder i dag fra vi dro. så det har vært en lang reise, forteller Rune.

Han forteller videre at å se igjennom klippene i forkant av serien, har vært vanskelig.

Allikevel har det hjulpet han videre.

– Jeg har sett noen av de klippene som er fra det nederste delen der. Det var tøft å se det, men også veldig godt å se det. så jeg gleder meg til å se hele serien under ett, sier han.

Forberedte på å ikke komme hjem igjen

Å miste sine gode venner har vært tungt for dem alle.

For Olsgaard har det vært spesielt viktig å gi familien til de omkommende et bilde av livet kameratene levde.

– Jeg var jo en god venn av Gisle og vi har jo hatt utallige minnestunder for å si det sånn. Jeg driver en pub i byen og mange av vennene våre har vært samlet der over lengre til. Jeg har jo også hatt hele familien hans på besøk der og jeg har fått snakket litt ut med familien. Han har jo en stor familie fra Finnmark så jeg har fått vist de litt rundt i Oslo og stedene han brukte å gå på og slike ting. Jeg har prøvd å skape litt gode minner, rundt det tragiske som har skjedd, forteller Olsgaard.

Til tross for den grusomme hendelsen har ikke Rune blitt skremt.

Han kan fortelle at de alle var forberedt på at ekspedisjonen kunne bli deres siste.

– Nei alle var jo innstilt på at dette var ekstrem seilas. Alle ble oppfordret til å skrive testamente på forhånd før vi dro. Så alle var vel forberedt på at dette kan være en tur du kanskje ikke kommer tilbake fra for det er jo ekstreme forhold og slikt. Så det er alle forberedt på når man drar på en slik tur, sier Rune som er tydelig preget under intervjuet.

Hjelper hverandre

Det har vært viktig for de gjenværende å ha god kontakt med de etterlattes familie og bevare de gode minnene som de har skapt sammen.

– Jeg har snakker jo med de jeg kjenner i familien og har prøvd å holde kontakten så godt vi kan og støtte og hjelpe hverandre, avslutter Olsgaard.

Les også: Hallvard Flatland hardt ut mot «Berserk»-serie