Gatelegene kjønnsykdommer
Gatelegene kjønnsykdommer

Lurer du på noe om kjønnssykdommer?

Det finnes flere seksuelt overførbare sykdommer og alle smittes gjennom ubeskyttet samleie. Men de ulike virusene gir diverse utslag. Lær deg forskjellene her!

I kveldens episode av «Gatelegene» ble vi kjent med en rekke seksuelt overførbare kjønnsykdommer og hvilke symptomer de gir. Kjønnssykdommer er et tabubelagt tema. En av grunnene er at mange forbinder det med skam og urenslighet. Mange vegrer seg derfor også å gå til legen, og dette er et stort problem i Norge.

Se video fra programmet øverst i saken!

Her er informasjon om de forskjellige sykdommene, hvilke symptomer de har og hvordan man behandles.

Klamydia

Årsaken til klamydia er bakterien Chlamydia Trachomatis. Bakterien kan gi infeksjon i kjønnsorganer, endetarm, øye og lunger.

Klamydia smitter ved ubeskyttet samleie. Tilstanden er enkel å behandle dersom den oppdages, men på grunn av beskjedne symptomer, vil mange gå med en kronisk uoppdaget infeksjon. Den slår seg ned og formerer seg i slimhinnen i urinlederen hos kvinner og menn, og på livmorhalsen hos kvinner. Bakteriene kan spre seg fra urinrør til prostata eller bitestikkel, eller fra livmorhals til livmor og eggledere. I sjeldnere tilfeller reagerer antistoffer fra kroppen med bakteriene. Denne sammenbindingen kan i noen tilfeller slå seg ned i ledd og lage en betennelse med smerter og hevelse i ledd.

Infeksjon med klamydia i kjønnsorganer er svært hyppig i Norge. Det anslås at diagnosen stilles hos cirka 15-20 000 nordmenn årlig. Likevel vil et langt større antall nordmenn være smittet. Årsaken til dette er at symptomene på tilstanden i 70-80 % av tilfellene vil være svært beskjedne eller fraværende, i tillegg til at mange vegrer seg for å gå til legen med sine plager. Ved å fange opp flere tilfeller vil man kunne forebygge smitte, plagsomme komplikasjoner og barnløshet.

Dersom man finner klamydiabakterien etter prøvetaking, skal infeksjonen behandles med en engangsdose med et legemiddel som heter Azitromax. Dette er et antibiotikum som kan hentes ut med resept på apoteket. Det finnes også behandling som går over flere dager.

Bli bedre kjent med «Gatelegene»

Herpes

Infeksjon med herpesvirus på kjønnsorganer forårsakes av herpes simplexvirus. Det finnes to typer herpes simplexvirus, og det vanligste på kjønnsorganene er type 2. Type 1-virus er kjennetegnet av blemmer og sårdannelse rundt munnen.

Genital herpesinfeksjon overføres ved ubeskyttet samleie, og kan derfor klassifiseres som en seksuelt overførbar sykdom. Første gang man smittes, vil man etter noen dager til noen uker få en primærinfeksjon. Etter at denne episoden har gått over er det mulig å få en reaktivering av sykdommen. Dette kalles en sekundærinfeksjon. De ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes etter hvert smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber. Det er også vanlig med leddsmerter. Vannlatingen kan være meget smertefull. Ubehandlet går tilstanden over etter 3-4 uker.

Rundt 30 % av nordmenn mellom 20 og 40 år er smittet med type 2 herpesvirus. Tilstanden kan smitte ved munnsex både fra munn til kjønnsorganer og motsatt. Smittefaren er størst når man har utbrudd, men smitte utenom utbrudd forekommer ofte, spesielt ved type 2. Det er derfor mulig å overføre smitten uten at den smitteførende er klar over dette. Kondom beskytter mot smitte.

Sykdommen kan ikke kureres med medisiner. Dersom du har fått viruset, forblir du smittet. Dette betyr ikke at du vil være veldig plaget. Medisinene på markedet kan dempe utbruddene, både primærutbrudd og sekundærutbrudd.

Les også: Vet ikke at p-piller kan gi blodpropp

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er en hyppig seksuelt overførbar tilstand. Kjønnsvorter er spisse, stilkete eller blomkålsliknende vorter som er lokalisert til området rundt endetarmen eller kjønnsorganene.

Tilstanden skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillom virus (HPV). HPV stimulerer hudens overflateceller til å dele seg, og dermed oppstår vorter som fortykkelser i huden. Tiden fra viruset smitter til symptomene opptrer, er vanligvis mellom 1-6 måneder, men den kan også være lenger. 70 % av seksuelt aktive vil være smittet, men de fleste vil ikke få synlige vorter. Risikoadferd som mange seksualpartnere, og ikke bruk av kondomer øker risikoen for smitte.

Kjønnsvorter vil som oftest forsvinne av seg selv etter 6 måneder til 2 år. Hvorvidt tilstanden skal behandles avhenger av plagene pasienten har. Ved store vorter og vorter som er vanskelige å behandle, kan legen operere, fryse eller brenne vekk vortene.

Les også: Merkelige prevensjonsmidler

HIV

HIV står for human immunsviktvirus. Viruset angriper kroppens immunapparat og gjør den mindre motstandsdyktig. Globalt sett er rundt 40 millioner smittet av sykdommen, ca. 4 millioner smittes hvert år og cirka 3 millioner dør hvert år. Tallene varierer fra år til år, men anslagene over gir en pekepinn på utbredelse og dødelighet. I Norge blir rundt 200-400 årlig smittet.

Sykdommen smitter ved ubeskyttet samleie, og homofile er overrepresentert blant smittede. For å bli smittet må viruset komme seg over i blodet, og slimhinnen i rectum har lettere for å briste enn huden på penis og slimhinnen i vagina. Kvinner blir lettere smittet ved samleie enn menn.

Det finnes per dags dato ingen vaksine mot HIV. Medisinene som i dag er på markedet helbreder ikke, men holder progresjonen i sjakk. Mange smittede vil i dag kunne leve et tilnærmet normalt liv med sykdommen.

Gonoré

Gonoré er en kjønnssykdom som framkalles av bakterien Neisseria Gonorrhoea (gonokokker). Tilstanden diagnostiseres hos 200-300 per år i Norge, men på 1980-tallet lå tallet på nærmere 20 000. En slik epidemi kan komme tilbake i fremtiden.

Sykdommen overføres ved ubeskyttet samleie, og kan gi flere komplikasjoner. Etter smitte aktiveres immunforsvaret, og dette kan gå løs på øye og ledd. Denne betennelsen kalles Reiters syndrom. Dersom infeksjonen sprer seg til eggledere hos kvinner kan dette gi eggstokkbetennelse og senere sterilitet. Hos menn kan betennelse i bitestikler gi sterilitet. Ved oralsex kan bakterien gi en halsbetennelse, og analsex kan gi infeksjon i endetarmen.

Behandling av gonoré er med antibiotika. Legemiddelet kan hentes ut på apoteket etter at legen har skrevet det ut.

Test deg gratis!

Om du har symptomer eller er usikker på om du kan være smittet av en kjønnssykdom er det viktig å gå til legen eller til en helsestasjon å sjekke seg. De fleste tester gjøres med en enkel urinprøve og er helt ufarlig.

– Det å gå til legen å teste seg for kjønnssykdommer, eventuelt å få behandling er gratis, forteller doktor-Badboni.

Ved smitte kan det i noen tilfeller være nødvendig med smittesporing, men da forblir du anonym.

Du kan se «Gatelegene» på TV 2 onsdager klokken 20.30. Les flere helsenyheter på tv2.no/gatelegene!

(Kilder: Store norske leksikon/Norsk helseinformatikk/TV 2)