BERSERK: Det er uklart når Jarle Andhøy og Samuel Massie kommer hjem. (Foto: Pam Johnson/SCANPIX)
BERSERK: Det er uklart når Jarle Andhøy og Samuel Massie kommer hjem. (Foto: Pam Johnson/SCANPIX)

Jarle Andhøy slår tilbake mot «Berserk»-bråket

– Viktig å lage serie fordi det er dannet et bilde av ekspedisjonen som er negativ og feilaktig.

Det ble rabalder da det denne uka ble kjent at kaptein Jarle Andhøy og TVNorge er i full gang med å lage TV-serie om «Berserk» sin siste ferd. Vi forstår at det er kontroversielt.

22. februar i år forsvant seilbåten hans «Berserk» og de tre besetningsmedlemmene Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard James Banks på ekspedisjon i Antarktis.

Selv var Andhøy på land på isen sammen med det femte besetningsmedlemmet, Samuel Massie.

– Negativt og feilaktig bilde

Under TVNorges vårlansering onsdag, sa Andøy følgende:

– Dette er viktig fordi det er dannet et bilde av ekspedisjonen fra en tredje kilde som er negativ og feilaktig. Det er for å gi de stemmene som ikke kan svare for seg nå i dag en stemme.

– Vi forstår at det er kontroversielt. Vi har snakket med flere av de pårørende. Det vil bli behandlet på en ordentlig måte. Ut ifra de skrifter og uttalelser vi har fått vil dette være riktig i forhold til de avdøde, sier seriens produsent.

Hva mener du om at det blir laget TV-serie om ekspedisjonen? Si din mening nederst i saken!

– For ferskt

TV-profil Hallvard Flatland var en av dem som reagerer sterkt på at TVNorge velger å lage TV-serie om ekspedisjonen.

– Det er for ferskt for de etterlatte. Av respekt så bør TVNorge etter mitt syn ikke lage denne serien, sa Flatland til «God kveld Norge».

Les også: – Vi lar hensynet til mennesker i sorg veie tyngre enn TV-seerne

Han erkjente at TVNorge ikke deler hans oppfatning, men mener hardnakket at hensynet til de pårørende bør veie tyngst i en slik vurdering.

– Det er en spesiell sak, der folk har mistet sine kjære og det bør respekteres, sa han bastant.

Forberedt

bergestuen
bergestuen
Kommunikasjonsdirektør i TVNorge Svein Tore Bergestuen sa at kanalen var forberedt på slike reaksjoner.

– Jeg har respekt for Hallvards syn. Men hvis han fortsatt hadde jobbet i TVNorge, ville han hatt tilgang på all informasjon, og kanskje hatt et annet syn på saken. Vi var forberedt på at slike reaksjoner kunne dukke opp i etterkant, a han til «God kveld Norge».

TVNorge har pratet med de pårørende, som har ulike meninger om at ekspedisjonen skal gå på TV.

– Flere gir uttrykk for et aktivt ønske om at serien skal lages, andre er kritiske. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltakerne som omkom – det er tross alt i Norge serien skal vises. Her er den ene familien unisont støttende til prosjektet, mens det i den andre familien er ulike syn – noen negative, andre positive. Det er altså ikke mulig å etterkomme alles ønsker, sa administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme.

VG skrev at Signhild Elvedal Nerhus, som mistet sin sønn Tom Gisle Bellika i Sørishavet, vurderer søksmål for å få stoppet serien.

Vanskelig

Bergestuen fortalte at avgjørelsen var blitt tatt etter nøye overveielser, og at kanalen står for valget.

– Vi skjønner at det er vanskelig, og det har vært mange hensyn å ta – både med tanke på ofre og omkomne. Vi har bestemt at vi vil lage denne serien, og det er viktig å huske på at det bare er siste episode som handler om forliset. Det vil bli en spesialepisode som bærer mer preg av en dokumentar om det som skjedde, sa Bergestuen til «God kveld Norge».