Hunden Vista, en Nova Scotia Duck Tolling Retriever, 10 år (Foto: God morgen Norge)
Hunden Vista, en Nova Scotia Duck Tolling Retriever, 10 år (Foto: God morgen Norge)

Når kjæledyret skal avlives:
Barna takler døden bedre enn du tror

– Vi gjør barna en bjørnetjeneste ved å ikke ta dem med i sorgprosessen, sier psykolg.

– Det kan også være tungt for oss veterinærer å avlive et kjæledyr, selv om vi er i disse situasjonene hver eneste uke, sier veterinær Torill Moseng til God morgen Norge.

Dessverre er det slik at når man har et kjæledyr, så kommer den dagen hvor man ikke har det lenger.

– Det er en dag man må forberede seg på. De lever ikke evig, sier Torill.

Les også: Kjæledyr gir deg bedre helse

Når avliver man?

– Veldig få hunder dør naturlig, i forhold til alle de vi må avlive, sier veterinær Torill Moseng.

Årsakene er gjerne at man avliver en hund eller et annet kjæledyr før dens verdighet er blitt for lav.

– Det er veldig viktig med livskvaliteten til dyret. Noen dyr kan være friske men veldig gamle og kanskje ikke ha den livskvaliteten man ønsker at det skal ha. Andre dyr kan være unge og syke og på den måten ikke ha livskvalitet, forklarer Moseng.

– Når vi mennesker blir syke kan vi ligge i en seng og få medisiner, bli stelt, få smertestillende, få besøk av familie og så videre, men for hunder er terskelen for et verdig liv noe helt annet, forklarer Moseng til God morgen Norge.

Les også:Dette gjør du når kjæledyret må opereres

Hva skjer når dyret skal avlives?

Dyrlegene samråder alltid med eier før en avgjørelse om avliving tas.

– Det er jo eier som ser dyret sitt, men i enkelt tilfeller må vi råde til å avlive hvis vi ser at det går ut over dyrevelferden eller at dyret har fått en sykdom vi ikke kan helbrede, forklarer hun.

Hva skjer da?

– I sorgprosesser ønsker man det ene eller det andre, så dette er individuelt. Noen ønsker hjemmebesøk og noen ønsker absolutt ikke hjemmebesøk.

– Jeg anbefaler at man snakker om det på forhånd og forklarer hva som skjer praktisk. Hvis man ønsker å ha med hele familien og lage en liten seremoni, så kan man det.

Mange ønsker ikke å være til stede, for det blir for tøft for dem.

– Slike situasjoner må vi prøve å tilrettelegge så godt som mulig. Både med tanke på dyret og med tanke på eier som skal klare å gjennomføre dette.

Les også: Lær valpen å være hjemme alene

Hva med barna?

Psykolog Cecilie Lynum kan fortelle om flere helsemessige effekter av kjæledyr. Hun forteller blandt annet at i England kan man få skrevet ut hund på  resept.
Psykolog Cecilie Lynum kan fortelle om flere helsemessige effekter av kjæledyr. Hun forteller blandt annet at i England kan man få skrevet ut hund på resept.

Undersøkelser viser at barn som har dyr blant annet utvikler mer empati, de er mer aktive og de gjør det bedre på skolen.

– Et kjæledyr som alltid er der for deg og som gir deg gode relasjoner, det gir barn gode opplevelser, sier psykolog Cecilie Lynum.

Og må dyret avlives, da bør absolutt barna få være med i prosessen mener psykologen.

– Vi voksne har et mer anstrengt forhold til død enn barn. Barna tar det mer naturlig, så vi gjør egentlig barna en bjørnetjeneste ved å ikke ta dem med i prosessen, sier Lynum.

Ifølge veterinær Moseng får dyret som avlives medisiner som gjør at det sovner rolig inn. Det er ingen dramatikk fysisk, men kanskje følelsesmessig.

– Barna må jo ikke være med til veterinæren, men de bør få bli med på prosessen rundt en begravelse på et vis. Det er viktig å gjøre noe ut av det som godt, sier Cecilie Lynum.

Les også: Katten Lilla falt ned fem etasjer