berserk
berserk

Hallvard Flatland hardt ut mot «Berserk»-serie

– Det er for ferskt for de etterlatte!

Kaptein Jarle Andhøy og TVNorge er i full gang med å lage TV-serie om «Berserk»s siste ferd.

22. februar i år forsvant seilbåten hans «Berserk» og de tre besetningsmedlemmene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) på ekspedisjon i Antarktis.

Selv var Andhøy på land på isen sammen med det femte besetningsmedlemmet Samuel Massie (18).

Reagerer

TV-profil Hallvard Flatland reagerer sterkt på at TVNorge nå velger å lage TV-serie om ekspedisjonen.

– Det er for ferskt for de etterlatte. Av respekt så bør TVNorge etter mitt syn ikke lage denne serien, sier Flatland til «God kveld Norge».

Les også: – Vi lar hensynet til mennesker i sorg veie tyngre enn TV-seerne

Han erkjenner at TVNorge ikke deler hans oppfatning, men mener hardnakket at hensynet til de pårørende bør veie tyngst i en slik vurdering.

– Det er en spesiell sak, der folk har mistet sine kjære og det bør respekteres, sier han bastant.

Forberedt

bergestuen
bergestuen
Kommunikasjonsdirektør i TVNorge Svein Tore Bergestuen forteller at kanalen var forberedt på slike reaksjoner.

– Jeg har respekt for Hallvards syn. Men hvis han fortsatt hadde jobbet i TVNorge, ville han hatt tilgang på all informasjon, og kanskje hatt et annet syn på saken. Vi var forberedt på at slike reaksjoner kunne dukke opp i etterkant, sier han til «God kveld Norge».

TVNorge har pratet med de pårørende, som har ulike meninger om at ekspedisjonen skal gå på TV.

– Flere gir uttrykk for et aktivt ønske om at serien skal lages, andre er kritiske. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltakerne som omkom – det er tross alt i Norge serien skal vises. Her er den ene familien unisont støttende til prosjektet, mens det i den andre familien er ulike syn – noen negative, andre positive. Det er altså ikke mulig å etterkomme alles ønsker, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme.

VG melder tirsdag at Signhild Elvedal Nerhus, som mistet sin sønn Tom Gisle Bellika i Sørishavet, vurderer søksmål for å få stoppet serien.

Les også: Babyen stanset Roséns Berserk-tur

Vanskelig

Bergestuen forsikrer at avgjørelsen har blitt tatt etter nøye overveielser, og at kanalen står for valget.

– Vi skjønner at det er vanskelig, og det har vært mange hensyn å ta – både med tanke på ofre og omkomne. Vi har bestemt at vi vil lage denne serien, og det er viktig å huske på at det bare er siste episode som handler om forliset. Det vil bli en spesialepisode som bærer mer preg av en dokumentar om det som skjedde, forteller Bergestuen til «God kveld Norge».

Les også: Samuel Massie: – Jeg blir veldig provosert

Hensikten

I en egen pressemelding utdyper TVNorge hvorfor de velger å vise Berserk-ekspedisjonen, og trekker spesielt fram ønsket om å hedre de omkomne.

– Hensikten er å fortelle denne historien slik ekspedisjonen selv opplevde den. Underveis er det både oppturer, nedturer og rikelig med dramatikk, og vi kommer tett på mennesker som har valgt å leve sine liv utenfor det etablerte A4-mønsteret. Jarle Andhøy har laget en hyllest til, og et minnesmerke over, sine kamerater. Etter å ha sett store deler av materialet er jeg trygg på at serien vil framstå i tråd med mannskapets egne ønsker, sier Harald Strømme.