lunge (Foto: Foto: Colourbox.com)
lunge (Foto: Foto: Colourbox.com)

Skjult lungebetennelse florerer

Har du tørrhoste og har hanglet lenge? Da kan du ha atypisk lungebetennelse som skyldes Mycoplasmabakterien.

– Jeg har hatt flere tilfeller av Mycoplasma på legekontoret bare i dag, forteller allmennlege Kjell-Olav Svendsen ved Frogner helsesenter.

Blanding av bakterie og virus

Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse, men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt.

– Mycoplasma er en slags blanding av bakterie og virus, og det er en av grunnene til at antibiotika ikke virker så effektivt på den, forklarer Svendsen.

Les også: Slik unngår du sesongens forkjølelse

Hostekuler og hangling

Allmennlege Kjell-Olav Svendsen har hanglet i tre uker med lungebetennelse som skyldes Mycoplasmabakterien. (Foto: TV 2)
Allmennlege Kjell-Olav Svendsen har hanglet i tre uker med lungebetennelse som skyldes Mycoplasmabakterien. (Foto: TV 2)

Og legen har førstehånds kjennskap til Mycoplasma-bakterien, for han er faktisk angrepet selv.

– Jeg er syk på tredje uka og sliter med plagsomme hostekuler som følge av lungebetennelsen, forteller Svendsen, som ikke har vært borte fra legejobben trass i sykdommen.

Han har tatt en antibiotikakur uten at han er blitt frisk. Og det er visstnok helt typisk for denne snodige bakterien.

Dråpesmitte i barnehager

Mykoplasma smitter ved dråpesmitte. Og det er gjerne oppblomstring i barnehager og skoler på vår og høst. De fleste som rammes er mellom 5 og 25 år.

Ufarlig, men plagsom

Diagnosen stilles ved at legen lytter på lungene til pasienten. Det kan også tas blodprøve, men resultatet er ikke klart før etter 5-6 dager.

– Dersom pasienten har forsøkt vanlig penesillin uten virkning, øker sannsynligheten for at det er Mycoplasma-bakterier på ferde, ifølge allmennlegen

Sykdommen er ikke særlig farlig, men kan være svært plagsom siden den kan vare i ukevis.

Les også:

Først etter fire legebesøk, fikk Heidi diagnosen hjerteinfarkt

Elizabeth var 30 år første gang hun kollapset