OFRET MYE: Gro Helen Tørum er en av Norges mest kjente klarsynte, men livet som klarsynt har tvingt henne til å ofre mye. (Foto: Bjørn Wad)
OFRET MYE: Gro Helen Tørum er en av Norges mest kjente klarsynte, men livet som klarsynt har tvingt henne til å ofre mye. (Foto: Bjørn Wad)

Klarsynte Gro-Helen Tørum ber folk slutte å syte

– Skal du bli lykkelig må du fokusere på det du har

– Noen ganger ser jeg ting i et bilde, det er som å drømme i våken tilstand, sier klarsynte Gro-Helen Tørum.

Gro-Helen har de siste fire årene jobbet som medium og klarsynt for TVNorge i programmene Åndenes makt, Den andre siden og Fra sjel til sjel. Å kalle seg klarsynt, kan bety så mangt, mener Tørum.

– Klarsynt er egentlig en litt spinkel betegnelse. Jeg har evnen til å se utover normalen, men for meg handler det like mye om å føle, forklarer hun til God morgen Norge.

Les også:Å gi gjør deg lykkelig

Ser hele mennesket

Hennes opplevelse av virkeligheten er rett og slett litt annerledes enn gjennomsnittet.

– Sånn har det alltid vært. Jeg er hypersensitiv for omgivelsene. Et menneske kan vise meg hvem de er, men jeg ser også hvordan de er blitt som de er blitt. Det er som å drømme, man vet man har gjort det, men kan ikke helt beskrive det, sier Tørum.

Les også: Mediumet Lisa Williams stilte til nettprat, les svarene her

Må sette grenser

– Jeg har lært meg å sette grenser slik at jeg kan «skru dette av og på», det er viktig. Det er hardt arbeid, men jeg har blitt så godt kjent med meg selv at jeg klarer å være nøytral, forklarer Tørum.

Klientene kan ofte oppleve Gro-Helens timer som vanskelig.

– Jeg har ingen medfølelse, når jeg først jobber med et tilfelle. Men når jeg skrur av, føler jeg selvsagt alt igjen. Det kan være ubehagelig, men jeg samhandler med noe som er større enn meg, sier hun.

Les også:Verdensberømt klarsynt ønsker samarbeid med Märtha Louise

En reise gjennom helvete

I 1994 opplevde Gro-Helen å miste et barn, noe som bare var starten på en sorg og en reise gjennom helvete.

– Jeg har vært redd for mye. For døden, for å ikke strekke til, for å bli forlatt, for å miste fotfeste, for å være her på jorden, for å ikke være her. Kort sagt så har frykten gått ved min side gjennom hele livet, sier hun.

Hun har forsøkt medisinering, hun har til og med forsøkt å avslutte hele livet.

– Jeg har lest bønner til høyere makter om hjelp ut av det skremmende mørket som holdt meg fanget på et sted jeg ikke ville være.

I dag mener hun det handler om to valg.

– Du kan velge undergang eller oppstigning. Jeg har valgt å ta det som lærdom. Jeg er så heldig at jeg ikke har gått inn i offerrollen, for jeg ville ikke bli bitter. Alle har en livshistorie og det handler om å forvalte den.

Les også:– Takket være angsten kan jeg hjelpe andre

Finn det genuine i deg selv

Ifølge Gro-Helen er hun ikke genuin. Hun har bare en medfødt bevissthet, noe alle kan oppleve underveis i livet.

– Vi forholder oss til følelser etterhvert som vi utvikler oss. Etterhvert som tiden går forstår vi mer av følelsene, og den bevisstheten gjør at sanseaparatet utvikler seg, forklarer hun.

Men hvorfor er det så vanskelig for oss å finne lykken?

– Mennesket leter etter noe utenfor seg selv. Det er gjerne fordi det er smertefullt å åpne døra og se innover i seg selv. Alt som er ubehagelig er vanskelig. Men vi må åpne den for å akseptere at ting er som de er. Først da kommer du inn til det beste i deg selv.

Les også: – Å mestre noe nytt gjør deg lykkelig

Slutt å syt!

Egentlig kan veien til et mer lykkelig liv være enkel mener Gro-Helen Tørum.

– Slutt å syt! Vi er så opptatt av hva vi ikke har. Vi er her av en genuin grunn. Fokuser på det du har, det blir du glad av.

Man må komme i kontakt med den man er mener hun.

– Kanskje klarer jeg å endre tankesettet hos noen. Da blir man glad, og er du glad, blir andre glade også. Det er latterlig enkelt, avslutter hun.

Les også: Psykolog Karen Kollien Nygaard: – Fysisk aktivitet har samme positive effekt på humøret ditt som lykkepillen

Seminar og foredrag

I seminaret «Spiritualitet og livsglede» holder Gro-Helen foredrag om å leve fullt og helt, om motgang og medgang, om sorg og glede, om smerte og nytelse, om storhet og undertrykkelse, om fortvilelse og lettelse, om maktesløshet og storhet, om sårbarhet og stryrke, om kontroll og overgivelse, om alle de paradoksene som livet består av, skriver hun på sin nettside.

Les også: – Jeg kjenner den hektiske hverdagen på kroppen hver dag

Nettprat

Gro-Helen Tørum stilte til nettprat. Les svarene under!