LANG VENTETID: Renate Oberster har ventet syv år på den behandlingen og erstatningen hun har krav på etter å ha blitt banket opp av en jentegjeng. Nye tall viser at køene for å få erstatning blir stadig lenger.  (Foto: TV 2)
LANG VENTETID: Renate Oberster har ventet syv år på den behandlingen og erstatningen hun har krav på etter å ha blitt banket opp av en jentegjeng. Nye tall viser at køene for å få erstatning blir stadig lenger. (Foto: TV 2)

Voldsoffer Renate venter fortsatt på erstatning – på sjuende året

Renate Oberster ble banket opp av jentegjeng som 15-åring. Hun er en av mange som må vente og vente på erstatningen hun har krav på.

Stadig flere søker om voldsoffererstatning, men tiden ofrene må vente for å få hjelp har også blitt lenger. Landsforeningen for Voldsofre mener at denne ventetiden er som å oppleve overgrepet på nytt.

Drømmer om normalt liv

Les også: Renate ble banket opp av jentegjeng.

Renate Oberster var 15 år da hun ble banket opp av en jentegjeng. Mishandlingen ga henne store fysiske og psykiske problemer, og etter sju år venter hun fremdeles på den behandlingen og erstatningen hun har krav på. Det eneste ungjenta drømmer om er et normalt liv.

OPPRØRT: Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre, blir opprørt over å høre at Oberster ikke har fått hjelp. Likevel sier hun at saken dessverre er langt fra unik.  (Foto: TV 2)
OPPRØRT: Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre, blir opprørt over å høre at Oberster ikke har fått hjelp. Likevel sier hun at saken dessverre er langt fra unik. (Foto: TV 2)

– Jeg har forstått at jeg aldri kommer til å bli bra igjen. Men det er veldig vondt, sier hun.

Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre, er en av de som blir opprørte over å høre at Oberster ikke har fått hjelp. Likevel sier Lømo at saken dessverre er langt fra unik.

– Hjelpeapparatet er fraværende. Det oppleves som et nytt overgrep, og det gjør at mange gir opp og ramler ut av arbeidslivet, sier Lømo.

Stor økning og lenge ventetid

Nye tall fra kontoret for voldsoffererstatning, viser en stor økning i antall søknader om erstatning og også i antall saker i behandlingskø.

Hos justisdepartementet innrømmer statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) at sakene hoper seg opp.

Også i 2010 skrev TV 2 at voldsofre må vente lengre på behandling.

– Det har dessverre de siste årene blitt liggende mange saker fordi det ikke har vært kapasitet til å få sakene unna, sier hun.

MANGE SAKER: Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) innrømmer at sakene hoper seg opp og at kapasiteten er for lav.  (Foto: TV 2 )
MANGE SAKER: Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) innrømmer at sakene hoper seg opp og at kapasiteten er for lav. (Foto: TV 2 )

Lømo på sin side, mener at regjeringen ikke forstår.

– Jeg tror ikke regjeringen forstår at om man får rask hjelp til ofrene så de slipper å komme til uførepensjon, vil alle tjene på det.

Skal prioriteres

Aas-Hansen lover nå at voldsofre skal bli prioritert.

– Nå har vi foreslått en styrking av antall ansatte på kontoret for voldsoffererstatning, det betyr at en mye hurtigere behandling av søknadene, sier statssekretæren.