Hvis to britiske organisasjoner får det som de vil, så kommer 4 åringer i Storbritannia til å lære at dette er p piller. (Foto: Scanpix, © VID )
Hvis to britiske organisasjoner får det som de vil, så kommer 4 åringer i Storbritannia til å lære at dette er p piller. (Foto: Scanpix, © VID )

Lær mer om prevensjon her

Kondom, p-piller eller spiral? Les mer om de ulike prevensjonsmidlene her.

Prevensjon var et av temaene «Gatelegene» tok opp i onsdagens program fra Bergen. Prevensjon er en fellesbetegnelse for ulike måter å forhindre svangerskap på.

Ifølge Store norske leksikon har man i alle kulturer forsøkt metoder for å begrense barnetallet, som for eksempel langvarig amming eller kondomer laget av dyretarmer. Prevensjonsmidlene som brukes i dag er relativt nye, og for eksempel kondom og pessar kunne lages med gummiteknologien som kom på 1900-tallet. Spiralen har eksistert i variasjoner fra 120-årene, mens p-pillen ble tillatt som prevensjonsmiddel i Norge i 1967.

Lær mer om forskjellige prevensjonsmidler nedenfor!

Kondom

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot infeksjoner, og dersom man har tilfeldig sex eller seksuelt overførbare sykdommer bør man bruke kondom. Dette prevensjonsmiddelet består av en tynn gummihylse som trekkes over penis slik at sædvæsken og sædcellene ikke tømmes i skjeden under ejakulasjonen.

På 1700-tallet begynte franskmennene å lage kondomer av blindtarm fra sau, men da hadde allerede kondomet blitt «gjenoppdaget» 200 år tidligere. I dag brukes gummi til å lage kondomer.

Les også: Merkelige prevensjonsmidler

Se gatelegene demonstrere kondom, p-stav og andre prevensjonsmidler her:

568188

P-piller

P-piller inneholder stoffer som virker på samme måte som kjønnshormonene østrogen og progesteron. Pillene virker slik at eggløsningen hemmes på grunn av kjønnshormonene. Slimet i livmorhalsen blir også mindre gjennomtrengelig for sædceller, samtidig som livmorens slimhinne blir mindre mottakelig for et eventuelt befruktet egg. P-pillen regnes som et av de mest sikre prevensjonsmidlene, og 3 av 1000 kvinner som tar pillen på riktig måte blir gravide. I praksis er det flere p-pillebrukere som blir gravide på grunn av glemte piller.

Noen fordeler ved å bruke p-piller er en omtrent halvert redusert risiko for kreft i eggstokkene og i livmorslimhinnen. Risikoen for godartede cyster på eggstokkene er også redusert, det samme er risikoen for godartede cyster i brystene, ifølge Store medisinske leksikon. En annen fordel ved å ta p-piller er mer sparsomme og mindre smertefulle menstruasjonsblødninger.

Risikoen for å få blodpropp er 3-4 ganger høyere hos p-pillebrukere. Men det skal nevnes at dette er en svært sjelden sykdom, og forekomsten hos friske kvinner er 5 tilfeller blant 100.000 hver år - mens bruken av p-piller vil øke tallet til 10-15 kvinner per 100.000.

Les også: Vet ikke at p-piller kan gi blodpropp

P-sprøyte

Denne sprøyten tilfører hormoner til kroppen. P-sprøyten hemmer eggløsningen, forandrer slimet i livmorhalsen slik at det blir vanskeligere for sædcellene å trenge gjennom og den forandrer også slimhinnen i egglederne og livmoren slik at det blir vanskeligere å transpoerere og innleire et eventuelt befruktet egg.

Sprøyten varer i cirka tre måneder, og må settes av en sykepleier eller lege.

Sprøytens bivirkninger kan være uregelmessige blødninger eller ingen menstruasjon i det hele tatt. Andre kan oppleve brystspreng og følelsen av å være oppblåst. Et langvarig bruk av p-sprøyten kan også føre til tap av benmasse, men dette reverseres når man slutter å bruke sprøyten.

Bli bedre kjent med «Gatelegene»

P-stav

I likhet med p-sprøyten (se avsnittet ovenfor) virker p-staven slik at kroppen tilføres hormoner. Her setter man inn en liten plaststav under huden på innsiden av overarmen. Denne avgir hormoner langsomt.

På det norske markedet finnes det to typer, som begge inneholder gestagen. Staven må skiftes med fem års mellomrom.

Les også: Kan klamydia smitte via doen?

Hormonspiral

Dette prevensjonsmiddelet består av en spiral som inneholder hormoner som frigis litt etter litt. I Norge selges kun hormonspiralen Levonova, som inneholder hormonet leonorgestrel. Hormonspiralet har en svært høy sikkerhet, med 0,1 svangerskap per 100 kvinneår.

Ifølge Norsk helseinformatikk virker hormonspiralen slik at livmorslimhinnen blir mindre mottakelig for et befruktet egg. Spermiepassasjen blir også redusert på grunn av endringer i slimet i livmorhalsen.

De første månedene med hormonspiral opplever mange hyppige blødninger, men etter hvert blir de sjeldnere. Omtrent én av fem kvinner har lengre perioder uten menstruasjoner.

Hormonspiralen har ingen alvorlige bivirkninger, men bør skiftes etter fem år for å unngå infeksjoner.

Pessar

Dette prevensjonsmiddelet består av en skål av tynn gummi som har en kant med stålfjær i. Pessaret føres inn is kjeden slik at hele fremre skjedevegg dekkes. Dermed virker pessaret som en barriere for sædcellene slik at de ikke når livmormunnen.

Pessaret må settes inn før samleie, og skal brukes sammen med sæddrepende middel. Pessaret må ikke gjernes før det har gått rundt seks timer siden samleie.

Du kan se «Gatelegene» på TV 2 onsdager klokken 20.30. Les flere helsenyheter på tv2.no/gatelegene!

(Kilder: Store norske leksikon/Norsk helseinformatikk/TV 2)