Mellom slaga, må også en stjernekokk spise. Men hva lager de egentlig til seg selv? (Foto: Espen Grønli)
Mellom slaga, må også en stjernekokk spise. Men hva lager de egentlig til seg selv? (Foto: Espen Grønli)

Her er maten stjernekokkene spiser med venner og familie

– Jeg er veldig glad i den klassiske søndagsmiddagen, sier stjernekokk Even Ramsvik Her får du flere stjerneoppskrifter

Even Ramsvik er kjøkkensjef på restauranetn Ylajali i Oslo. Han er en av syv kokker, som nå forteller hemmeligheten om hva mesterkokkene lager til seg selv eller til venner og personalet, når de ikke er på jobb på superrestaurantene sine.

– Måltidet til personalet er viktig for alle som jobber på Ylajali. Vi bruker ikke lang tid på det og vi bruker ikke dyre råvarer, men det skal alltid smake godt, sier Even Ramsvik.

Her er oppskrift på stjernekokk Terje Ness' «Kyllingsandwich med bearnaisesaus og poteter»

Klassisk søndagsmiddag er viktig

Kokkene Terje Ness, Trond Moi, Tom Victor Gausdal, Kari Innerå, Lars Erik Underthun, Even Ramsvik og Jørn Lie forteller nå i boken «Min Mat» hva de helst lager til seg selv.

Boken inneholder med 70 oppskrifter og bilder som gir et litt annerledes innsyn i stjernekokkenes hverdag.

– Før, da jeg var single og stort sett bare jobbet, lagde jeg aldri mat hjemme til meg selv. Men nå, med samboer og sønn, har dette blitt veldig viktig for meg. Plutselig har behovet for mattradisjoner meldt seg. Jeg er blitt veldig glad i den klassiske søndagsmiddagen. Da lager jeg en ordentlig god og tradisjonell husmannsrett, TV-en skal være slått av og alle skal sitte rundt bordet, sier Even

Her er Tom Victor Gausdals oppskrift på «Roastbeef smørbrød» med sjokoladekake til dessert

Her er Even Ramsviks oppskrift på «Lammelår med rotgrønnsaker»

Lammelår med rotgrønsaker a la Even Ramsvik (Foto: Espen Grønli)
Lammelår med rotgrønsaker a la Even Ramsvik (Foto: Espen Grønli)

6-8 personer

1 Lammelår

2 Hvitløk

2 ss hakket fersk timian

2 ss dijon sennep

4 Gulrøtter

1 Sellerirot

1 Kålrot

4 Persillerøtter

2 Sitroner

15 Nypoteter

Olivenolje, salt og pepper

Her er oppskrift på «Spicy nudelsalat med ferske reker» av sjefskokken Kari Innerå

Slik gjør du:

Skjær ut de to nederste bena på lammelåret og behold «skanken». Få eventuelt dette gjort hos slakteren.

Gni innsiden av låret med sennep, finhakket hvitløk og timian. Surr opp kjøttet med hyssing og stek i panne med olje.

Kutt rotgrønnsaker og poteter og legg alt i en ildfast form. Vend grønnsakene i olivenolje, salt, pepper og sitron.

Plasser låret oppå grønnsakene og stek det hele i ovn på 160 grader til låret har en kjernetemperatur på 55 grader.

Ta låret ut og la det hvile i 15 minutter. Låret vil da hvile seg opp til en kjernetemperatur på 62-63 grader, som er perfekt.

Her er også oppskriften på Even Ramsviks «Cæsar salat med kylling»