røde-kors-libya-F - Røde Kors krever norsk opprydding i Libya

I Libya krever etterlatte eksplosiver fra den væpnede konflikten stadig nye ofre. Røde Kors mener Norge må ta et større ansvar for oppryddingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Udetonerte eksplosiver er en stor fare for sivilbefolkningen i Libya så lenge de ikke blir fjernet. Mange sivile kan ikke returnere til sine hjem, og dersom de vender hjem, utsettes de for stor fare, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Konsentrasjonen av udetonert ammunisjon og bomber er spesielt høy i Sirte og Bani Walid. I Sirte mistet ei åtte år gammel jente armen da hun lekte med våpenrester som eksploderte, ifølge Røde Kors. I et landbruksområde vest for Misrata skal rundt 30 mennesker ha blitt skadd.

Røde Kors sendte i juni et brev til norske myndigheter der de krevde at Norge må ta større ansvar i arbeidet med å fjerne udetonerte eksplosiver. Stater som har tiltrådt protokollen om krigsetterlatenskaper, møtes i Genève senere i november.

– Vi forventer at det kommer konkrete tiltak for hvordan situasjonen for de sivile kan styrkes, sier Havnelid, som mener Norge bør ta initiativ overfor de andre partene og koordinere støtten til humanitære organisasjoners opprydding.

Norske myndigheter støtter blant annet arbeidet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) med å fjerne udetonerte eksplosiver i Libya. (©NTB)