PÅGREPET: Flere casuals ble pågrepet etter slåsskamper i Oslo sentrum natt til cupfinaldagen søndag. (Foto: TV 2)
PÅGREPET: Flere casuals ble pågrepet etter slåsskamper i Oslo sentrum natt til cupfinaldagen søndag. (Foto: TV 2)

Slagsmål mellom fotballsupportere i Oslo

Fotballsupportere gjøv løs på hverandre en rekke steder i Oslo natten før cupfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært mange slåsskamper, forteller operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til NTB ved 3.30-tiden.

Casuals

Han understreker at det ikke dreier seg om vanlige tilhengere av Brann og Aalesund, men såkalte casuals som er ute for å lage bråk.

– Du kan vel kalle dem for det. Dette er ikke vanlige supportere, sier Jørstad til NTB.

Fra ingenting til vill slåsskamp

Et øyevitne forteller til TV2.no at hun var ute i røykeområdet til Joe's Sports Bar ved Rådhuset da hun plutselig befant seg i et masseslagsmål.

VILL SLÅSSING: Politiet rykket ut da såkalte casuals barket sammen. Flere personer ble pågrepet. (Foto: TV 2)
VILL SLÅSSING: Politiet rykket ut da såkalte casuals barket sammen. Flere personer ble pågrepet. (Foto: TV 2)

– Det begynte med at noen kastet et bord. Deretter fløy flaskene gjennom luften. På ett sekund gikk det fra ingenting til en vanvittig slåsskamp, sier kvinnen, som selv er i hovedstaden for å se cupfinalen.

– Det var skremmende å være midt i en slåsskamp der de kastet bord og flasker og var helt rabiate, sier hun.

Vaktene sendte alle gjestene inn i restaurantens lokaler mens slåssingen pågikk. Etter noen minutter kom politiet og pågrep flere av kamphanene.

Allerede lørdag kveld ble flere personer med cupfinalebillett i lomma, beskrevet som casuals, kontrollert av politiet. Politibetjentene kjente igjen flere ansikter fra tidligere slåsskamper i forbindelse med fotballkamper.

– Vi har kontrollert 26 stykker, alle Brann-supportere. Vi har tatt bilder, notert klesantrekk og tatt personalia på samtlige. De har fått pålegg om å oppholde seg i området resten av natta, og vi vil holde disse under oppsyn, sa innsatsleder Tore Barstad i Oslo politidistrikt til TV 2 lørdag.

Les mer: Politiet aksjonerte mot Brann-supportere

Nødbluss og pyroeffekter

Politiet fant også nødbluss og pyroeffekter på utestedet Two Dogs. Disse ble beslaglagt, men det er ikke klart hvem som eide pyroeffektene.

Flere av personene som ble kontrollert i Brugata hadde billetter til søndagens cupfinale. Politiet mener flere tilhører et casualmiljø i Bergen.

– Vi kjenner noen av disse fra tidligere fotballkamper, bekrefter Barstad.

– Dette er problemsupportere. Erfaringsmessig havner disse i bråk før eller senere.

Politiet sier de har fått inn meldinger på forhånd om at det kan bli bråk denne helga. Det skal dreie seg om et oppgjør mellom casuals fra Bergen og Oslo.

Briter og nederlendere

Også en gjeng på elleve briter og nederlendere som ankom Oslo lørdag og som mistenkes for å være fotballpøbler ble pågrepet. Alle blir bortvist mandag.

De elleve er pågrepet med hjemmel i utlendingsloven, opplyser Oslo politidistrikt. De kom til Moss Lufthavn Rygge fra Stansted-flyplassen i London, og Østfold politidistrikt varslet sine kolleger i Oslo.

– Vi innbrakte ti personer for å få på det rene deres personalia og hvorfor de kom til Norge. De sier at de ønsker å se norsk fotball, men de ville ikke si mer enn det. Den ene av dem hadde faktisk billett til cupfinalen, opplyser operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt til NTB.

Mennene som er pågrepet, er i alderen 20- 40 år og skal ha booket hotell i byen.

(TV 2/NTB)