TVANGSINNLAGT: Maria Scherffenberg (t.v.) veide bare 36 kilo da hun ble tvangsinnlagt for spiseforstyrrelser. På det verste levde hun på ett knekkebrød om dagen.  (Foto: Privat)
TVANGSINNLAGT: Maria Scherffenberg (t.v.) veide bare 36 kilo da hun ble tvangsinnlagt for spiseforstyrrelser. På det verste levde hun på ett knekkebrød om dagen. (Foto: Privat)

Skiskyttertalent veide 36 kilo før hun ble tvangsinnlagt

Nå advarer det tidligere skiskyttertalentet mot trenere uten kompetanse om spiseforstyrrelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maria Scherffenberg var en lovende skiskytter på toppidrettsgymnas. Hun følte hun presterte bedre jo tynnere hun ble.

– Jeg tok hundre avføringstabletter om dagen. Spiste ikke mat og drakk ikke vann engang, for det tok volum i magen og fikk meg til å føle meg stor. Før jeg ble tvangsinnlagt var jeg veldig langt nede. Det sto vel om livet, sier hun til TV 2.

Veide 36 kilo

Til slutt veide Maria 36 kilo og måtte tvangsfôres. Skiskytterkarrieren er over.

Maria mener trenerne ikke visste hvordan de skulle gripe fatt i problemene hennes.

– De vet jo ikke hva de skal si. Er det feil å si at du er blitt tynn, eller at du må spise mer? De er usikre, sier det tidligere skiskyttertalentet.

Vil bli best

14 prosent av alle jentene og 3 prosent av guttene på norske toppidrettsgymnas sliter med spiseforstyrrelser. Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet av doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen ved Norges idrettshøgskole.

– Vi undersøkte alle førsteklasseelevene på samtlige toppidretts- og skigymnas i Norge, sier Martinsen.

Tilbakemeldingene viser hvorfor de unge utøverne utvikler spiseforstyrrelser.

– Hos guttene rapporterte de fleste at de ønsket å gå ned i vekt for å prestere bedre. Blant jentene rapporterte de både at de ønsket å se bedre ut og prestere bedre, sier Martinsen.

Hun har fått hjelp av en av Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser og idrett.

– Det er dramatisk når det er så unge utøvere som har en alvorlig spiseforstyrrelse, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole.

567076

Trenerutdanning

Sundgot-Borgen mener det er viktig at trenerne får nok kompetanse om problemet.

– Særlig i forhold til hvordan de kan oppdage disse unge guttene og jentene på et tidlig stadie, sier idrettsprofessoren.

Hun får støtte fra det tidligere skiskyttertalentet Maria Scherffenberg.

– Jeg har et stort ønske om at kunnskap om spiseforstyrrelser kommer inn under utdanningen deres. Jeg tror det vil redde mange utøvere. Det er ingen trenere som gjør dette for å skade idrettsutøverne, men de har rett og slett ikke kompetanse. De vet ikke hva de skal gjøre.

ETTERLYSER KOMPETANSE: Maria mener dagens trenere ikke kan nok om spiseforstyrrelser.  (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2)
ETTERLYSER KOMPETANSE: Maria mener dagens trenere ikke kan nok om spiseforstyrrelser. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2)