UBEHAGELIG: Justisminister Knut Storberget forteller at det er ubehagelig for både ham selv og familien at han er truet på livet på en høyreekstrem russisk nettside.  (Foto: Tobias Prosch Simonsen / TV 2)
UBEHAGELIG: Justisminister Knut Storberget forteller at det er ubehagelig for både ham selv og familien at han er truet på livet på en høyreekstrem russisk nettside. (Foto: Tobias Prosch Simonsen / TV 2)

Storberget om drapstruslene: – Ubehagelig for meg og familien

PST har startet etterforskning av det høyreekstreme russiske nettstedet der en rekke sentrale norske politikere trues på livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en russisk nettside ble det torsdag lagt ut en melding om at åtte navngitte personer, deriblant Ap-toppene Libe Rieber-Mohn, Raymond Johansen, Eskil Pedersen og justisminister Knut Storberget, skal «utryddes» av det som tilsynelatende er russiske høyreekstremister.

Gruppen som står bak nettsiden hevder også at de vil ta opp arven etter Anders Behring Breivik.

Politiets sikkerhetstjeneste har satt i gang full etterforskning.

LES OGSÅ: Norske politikere drapstruet på russisk nettside

– Ubehagelig

Justisminister Knut Storberget sier det er svært ubehagelig for han og familien å bli truet på livet.

– Det er aldri noe hyggelig å få den type nyheter verken for meg eller min familie, men av prinsipp kommenterer jeg aldri spørsmål rundt min egen sikkerhet. Det overlater jeg til politiet, både når det gjelder å kommentere det, men også å sette i verk nødvendige tiltak.

PST har startet etterforskning

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter overfor TV 2 at de nå har startet etterforskning i saken. Foreløpig er det uavklart hvem som står bak truslene, som er rettet mot et arrangement utenfor Stortinget under den såkalte Krystallnatten 9. november.

DRAPSTRUES: Ap-politikerne Raymond Johansen, Libe Rieber-Mohn, Eskil Pedersen og Knut Storberget.  (Foto: SCANPIX/(TV 2-montasje)
DRAPSTRUES: Ap-politikerne Raymond Johansen, Libe Rieber-Mohn, Eskil Pedersen og Knut Storberget. (Foto: SCANPIX/(TV 2-montasje)

– Slike ting er ikke noe trivelig. I Norge har vi politikere vært begunstiget med å kunne leve ganske frie og åpne liv. Jeg håper det er noe vi kan fortsette med, og at denne typen trusler ikke vokser, sier Knut Storberget.

«Aldri mer nazisme»

Det er SOS Rasisme som står bak arrangementet som går under parolen «Aldri mer nazisme». Lederen for SOS Rasisme i Buskerud, Jan Erik Skretteberg, står på den russiske drapslisten.

– Vi vet jo at frekvensen av vold og drap på både meningsmotstandere og folk man ellers ikke liker er mye høyere i Øst-Europa enn det den er i Norge, så dette er absolutt noe man må ta på alvor, sa Skretteberg til TV 2 torsdag.

TV 2 får opplyst at ingen av de navngitte politikerne etter planen skal delta på arrangementet.

Kniv i retten

Truslene mot Storberget begrunnes konkret med at den russiske nynazisten Vatsjeslav Datsik ble utlevert fra Norge til Russland.

Den gang vitnet Storberget i retten. I ettertid viste det seg at en av Datsik-sympatisørene var bevæpnet med en kniv inne i Oslo tingrett, mens Storberget vitnet.

– Det kom fram etter at jeg vitnet, men jeg legger ikke skjul på at jeg opplevde den situasjonen som veldig ubehagelig, sier Storberget.

LES OGSÅ: Fant kniv på høyreekstremist da Storberget vitnet i retten