Sir Alex Ferguson (Foto: Eamonn and James Clarke/Pa Photos)
Sir Alex Ferguson (Foto: Eamonn and James Clarke/Pa Photos)

John Sivebæk til TV 2 Sporten: - Tidenes største

John Sivebæk scoret det første målet under Sir Alex Ferguson i Manchester United.

Sir Alex Fergusons Manchester United-karriere startet på Manor Ground mot Oxford den 8. november 1986. De røde djevlene tapte kampen 0-2. Den påfølgende kampen mot Norwich på Carrow Road endte målløs. Presset var på skotten før hans første hjemmekamp på Old Trafford. Det var da en danske ved navn John Sivebæk ble redningen.

Press

- De to første kampene var langt fra optimale. Vi hadde presset på oss før den første hjemmekampen, erindrer Sivebæk.

LES OGSÅ: Sir Alex Fergusons 25 år i United

Kampen mot QPR sto og vippet da United fikk frispark like utenfor sekstenmeteren. John Sivebæk tok ansvar og scoret kampens eneste mål. Sir Alex Ferguson kunne notere seg for sin første seier i sin nye jobb.

- Det er veldig mange år siden og jeg husker ikke altfor mye av målet. Men det var ekstremt viktig både for laget og for manageren at vi vant kampen, forteller dansken til TV 2 Sporten.

Han kan fortelle at de merket skottens tilstedeværelse umiddelbart.

- Han kom med andre idéer enn Ron Atkinson, og hadde også en helt annen tilnærming. For oss skandinaver var ikke overgangen altfor stor, for vi var mer vant med en slik trenertype. Atkinson var mer en manager som ikke var så mye å se på feltet.

- Fergusons meritter talte for seg selv, og vi visste at vi fikk en dyktig mann inn.

Tidenes største

At han fortsatt skulle sitte som manager 25 år senere, hadde han ikke sett for seg.

- Nei, det er lang tid. Lenger enn noen annen.

- Men for meg er det ingen tvil om at han er den største gjennom tidene, slår Sivebæk fast.

Dansken trekker frem Fergusons menneskelige sider som manager.

- Det er ikke bare merittene som gjør ham til tidenes største. Han har håndtert både med- og motgang på en utrolig måte, og han er fantastisk med mennesker. Han har en menneskelig forståelse som mangler sidetykke.

Stolt

John Sivebæk forlot Manchester United etter Fergusons første sesong. Scoringen mot QPR skulle vise seg å bli den eneste han scoret i klubben.

- Jeg ble kalt inn på kontoret etter at han kjøpte den engelske landslagsbacken Viv Anderson. Han fortalte at han gjerne ville ha meg med videre, men at han ikke kunne love meg særlig med spilletid. På det tidspunktet i karrieren trengte jeg å spille fotball for å beholde plassen hos Danmark, og han hjalp meg med overgangen til Saint-Étienne. Måten han håndterte dette på, beskriver på mange måter mennesket han er, sier Sivebæk.

Venstrebacken spilte på det fantastiske danske laget i VM i 1986 og han ble også Europamester i Sverige i 1992. Og han er veldig stolt over å scoret det historiske målet.

- Jeg har ikke spilt noen viktig rolle for Ferguson. Men målet jeg scoret er for alltid skrevet inn i historiebøkene. Det er jeg veldig stolt over.

Fantastisk fest

Han var selvsagt invitert til skottens jubileumsfest sammen med mange andre tidligere spillere.

- Det var fantastisk å få være med på den festen. Det var en stemning og en glede som er vanskelig å beskrive. Jeg er sikker på at han er veldig stolt over alt han har oppnådd, og han er stolt over spillerne som har gjort en veldig innsats under hans ledelse, sier Sivebæk, og legger til;

- Alle vi som har spilt under Sir Alex Ferguson er veldig stolte over det også.