birkedal2 (Foto: TV 2)
birkedal2 (Foto: TV 2)

Trond Birkedal: – Det verste var å miste gode venner

Han mistet karriere, ansikt og ære. Men å miste gode venner var det verste for Trond Birkedal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere Frp-politikeren Trond Birkedal har sendt brev til alle han i skjul filmet i dusjen. I brevene har han beklaget det han gjorde. Noen av dem har sendt ham svar.

– De som har svart har tilgitt meg og sagt at de fortsatt ønsker kontakt med meg på tross av det jeg har gjort, sier Trond Birkedal i et intervju med TV 2.

Han legger til at det er vanskelig å snakke om, for det er dette han har slitt mest med etter at det kom fram at han hadde filmet unge kamerater i dusjen uten at de visste om det.

BIRKEDAL OM DUSJFILMINGEN:– Jeg tenkte ikke over at det var ulovlig

– Savner vennene mine

Da hendelsen kom fram i pressen var karrieren til Frp-toppen over. Intime detaljer, både sanne og usanne ble smurt ut over norske avisforsider og preget nyhetssendingene på TV. Da han ble arrestert tok han umiddelbart kontakt med Frps generalsekretær Geir A. Mo og trakk seg fra alle verv. Dette gjorde han slik at partiet skulle slippe å svare for ham.

Men at Birkedal mistet ansikt foran hele Norge har ikke vært det viktigste i ettertid. Ei heller jobben i Frp, en jobb som i praksis preget hele livet til Stavanger-mannen.

– Det som har såret meg mest i denne saken, det er ikke at jeg har mistet en politisk karriere, at jeg har mistet ansikt, ære og jobb. Jeg har mistet venner. Og når jeg skal sitte alene på kvelden og tenke gjennom hvem jeg savner mest, så er det vennene mine. Det er ikke å gå på et møte eller holde kurs en helg eller noe sånt, forteller han.

– En enorm lettelse

At noen av personene han filmet har valgt å tilgi ham, beskriver han som en stor lettelse.

– Jeg vil alltid ha med meg den dårlige samvittigheten for det jeg har gjort mot dem. Men det er en enorm lettelse å vite at jeg kanskje kan bli venner med dem igjen. Og da være venner på en helt annen måte – da kjenner de meg fullt og helt, forteller han.

SE INTERVJUET MED TROND BIRKEDAL I VIDEOVINDUET OVER

Undertrykte følelser

Birkedal sitter med en følelse av å få muligheten til å starte del to av livet. Etter hendelsene som forandret livet hans for alltid har han sluttet i den altoppslukende politikerjobben. I tillegg har han valgt å stå frem som homofil, og ikke minst erkjent for seg selv at han er homofil.

– Dette skjer i en alder av 31 år, da jeg forhåpentligvis har mange yrkesaktive år foran meg. Og mange gode år personlig foran meg, sier han.

LES OGSÅ: – Partiet visste om mistanken mot meg

Klarte ikke å erkjenne legningen sin

Han forteller at han egentlig har visst om legningen sin lenge, men at han ikke har klart å erkjenne det. Fremdeles synes han det er vanskelig å si det rett ut.

– Det betyr at jeg har forsaket det veldig mange mennesker nesten tar som en selvfølge, at du er forelsket og at du får være sammen med noen du er glad i og som er glad i deg.

Han er overbevist om at han ikke hadde filmet folk i dusjen om han hadde vært ærlig med både seg selv og personene rundt ham.

– Jeg unnskylder ikke den handlingen med at jeg er homofil. Men hvis jeg hadde vært åpent homofil, så hadde jeg sannsynligvis ikke gjort dette. Da hadde jeg hatt en kjæreste kanskje, og jeg hadde fått levd ute den legningen, forteller han.

LES OGSÅ: Knusende kritikk av Siv Jensen i Birkedal-rapport

– Kan være meg selv

Nå føler han at han har fått mulighet til å fortsette med livet på en annen og bedre måte. Han understreker at han starter på en annen måte, og ikke på nytt.

– For det første kan jeg være meg selv. Åpen og ærlig foran venner og familie – jeg kan være homofil. Jeg kan forhåpentligvis få meg en kjæreste, kanskje noen å dele livet med. Og forhåpentligvis få meg en jobb. For jeg føler fortsatt at jeg har mye å gi og jeg føler jeg har mye kompetanse som nok kan brukes. Men mest av alt den lettelsen av at jeg nå kan være meg selv.